Sedm mrtvých po řádění hurikánu Beryl. Zkázu v Karibiku odhalují záběry, Mexiko evakuuje

Následky hurikánu Beryl

NASA ukázala hurikán Beryl z kosmu

Hurikán Beryl strhával střechy na Jamajce, zmítal rybářskými čluny na Barbadosu a poškodil nebo zničil 95 procent domů na několika ostrovech Svatého Vincenta a Grenadin, než se přihnal ke Kajmanským ostrovům a nyní míří ke karibskému pobřeží Mexika. Zatím si podle dostupných informací vyžádal nejméně sedm obětí, informovala ve čtvrtek agentura AP.

Beryl je prvním hurikánem letošní sezony, který nad Atlantikem dosáhl páté, nejsilnější kategorie. Mezitím trochu zeslábl, ale zůstává silný. Na karibském pobřeží Mexika, které je oblíbenou turistickou oblastí, už se připravují bezpečná útočiště, evakuují malé pobřežní komunity a úřady přesouvají do bezpečí dokonce i vejce mořských želv z pláží, kde by je mohly ohrozit vzedmuté mořské vlny.

V noci na čtvrtek byl střed hurikánu asi 900 kilometrů od mexického Tulumu. Vítr dosahoval rychlosti 215 kilometrů v hodině a postupoval na západ-severozápad tempem 32 kilometrů v hodině.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivé záběry z italské vesnice: Potok se změnil v ničivý živel, voda se valila ze skal

Meteorologové předpokládají, že hurikán zasáhne pevninu v oblasti řídce obydlených lagun a mangrovů jižně od Tulumu v pátek brzy ráno místního času, pravděpodobně jako hurikán druhé kategorie. Pak má přejít přes poloostrov Yucatán a nad teplými vodami Mexického zálivu znovu zesílit, než znovu zasáhne pevninu u severovýchodního pobřeží Mexika poblíž hranice s Texasem.

Bouře už předvedla svou zničující sílu na dlouhém pásu jihovýchodního Karibiku. Ve středu se oko hurikánu otřelo o jižní pobřeží Jamajky, kde Beryl strhávala střechy domů a přerušila dodávky elektřiny. Několik silnic ve vnitrozemí Jamajky zablokovaly popadané stromy a sloupy elektrického vedení. Podle CNN na Jamajce zahynul nejméně jeden člověk.

Nejhorší následky ale měla bouře na Malých Antilách, kde zasáhla dva menší ostrovy. Podle Michelle Forbesové, ředitelky organizace pro národní krizové situace Svatého Vincenta a Grenadin, hurikán zničil nebo poškodil asi 95 procent domů na ostrovech Mayreau a Union.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Divoký začátek prázdnin v Evropě. Bouře zabíjely ve Švýcarsku i Francii, voda zaplavila města

Tagy:
počasí hurikán pobřeží oběti Mexiko Karibik Beryl živelná katastrofa