Divoký začátek prázdnin v Evropě: Bouře zabíjely ve Švýcarsku i Francii, voda zaplavila města

Spoušť po silných bouřkách ve Švýcarsku

V Evropě zuřily bouřky

Začátek prázdnin nezačal v některých evropských destinacích šťastně. Prudké bouře si ve Švýcarsku a ve Francii vyžádaly nejméně sedm mrtvých. Ve Francii zemřeli tři lidé, protože na jejich auto spadl strom. V Německu udeřilo přes noc více než sto tisíc blesků. Alpské země postihly rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy.

Povodně, sesuvy půdy a tuny bahna v ulicích. Smrtící bouře zasáhly severní Itálii a Švýcarsko. Ve švýcarském Ceviu se částečně zřítil most a helikoptéry prohledávaly oblasti zasažené povodněmi. „Situace nám neumožňuje vyloučit, že kromě již nahlášených obětí mohou existovat i další. K obnovení dopravní situace byla povolána armáda,“ cituje Euronews šéfa kantonální policie Antonia Ciocca.

ČTĚTE TAKÉ: Český turista zemřel v Alpách. Za dva dny v nich vyhaslo pět životů, většina u stejné hory

Ve Švýcarsku zemřeli celkem čtyři lidé. Tři kvůli sesuvu půdy v regionu Fontana na jihu země. Čtvrtou obětí je muž, kterého zřejmě překvapily záplavy v oblasti alpského resortu Saas-Grund. Na severovýchodě Francie pak zahynuly další tři lidé. Na jejich auto spadl strom.

Okolí Atén a jih Řecka ohrožují pro změnu kvůli suchu rozsáhlé lesní požáry. Ráno začalo hořet asi 20 kilometrů jižně od Athén. Požár vypukl i v regionu Keratea. S plameny bojuje kolem 140 hasičů a také třiadvacet letadel a vrtulníků. Obyvatelé se musejí z těchto oblastí na příkaz úřadů evakuovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sobotní bouřky a lijáky mají na svědomí sedm životů. Oběti hlásí Francie i Švýcarsko

Tagy: