Unikátní vypuštění rakety miliardáře Bransona. Odstartovala zpod křídla Boeingu

Letadlo vynášející raketu Virgin Orbit do vesmíru

Raketa společnosti Virgin Orbit miliardáře Bransona dosáhla oběžné dráhy

Společnost Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona v neděli poprvé úspěšně vypustila raketu do vesmíru z křídla letadla Boeing 747. Otevřela tak nové možnosti pro vynášení malých družic na oběžnou dráhu Země.

„Náklad úspěšně vyložen na naši cílovou oběžnou dráhu! Jsme tak pyšní, že můžeme říct, že LauncherOne dokončil svou první misi ve vesmíru a vynesl 9 CubeSat na nízkou oběžnou dráhu pro naše přátele z NASA,“ oznámila společnost na Twitteru.

Bransonova Virgin Orbit dosáhla vesmíru osm měsíců po prvním demonstračním letu svého raketového systému vypouštěného ze vzduchu, uvedla společnost podle The Guardian. Raketa o délce 21 metrů, přezdívaná LauncherOne, nevzlétá svisle, ale je vynesena do vzduchu pod křídlem upraveného Boeingu 747, nazvaného Cosmic Girl (Vesmírná dívka).

Jakmile letoun dosáhne správné výšky, vypustí raketu, která nastartuje svůj vlastní motor, aby se dostala do vesmírného prostoru a umístila svůj náklad na oběžnou dráhu. Vypuštění rakety z letadla je jednodušší než vertikální start, protože teoreticky stačí jednoduchá rozjezdová dráha místo drahé vesmírné odpalovací rampy.

Díky tomuto způsobu vynášení družic podle společnosti Virgin Orbit nehrozí tak časté rušení startu kvůli počasí, jako se tomu děje u startu z pozemního kosmodromu. Chce ho využít i armáda Spojených států, které za 35 milionů dolarů (asi 760 milionů korun) prodala tři starty dceřiná firma Virgin Orbitu s názvem VOX Space.

Branson chce do vesmíru posílat nejen družice, ale i turisty

Letadlo Boeing 747 vzlétlo z letiště v Mohavské poušti severně od Los Angeles v Kalifornii a raketu nesoucí pod svým křídlem vypustilo nad Tichým oceánem. Raketa vynesla na oběžnou dráhu desítku družic amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), uvedla agentura Reuters s tím, že jde o klíčový milník celého programu.

Společnost Virgin Orbit na Twitteru celou událost sledovala a v pondělí asi v půl třetí ráno našeho času potvrdila úspěšné provedení mise. „Naše oblíbená raketa obíhá kolem naší oblíbené planety! Není sladšího pocitu,“ uvedla firma.

Společnost Virgin Orbit, založená britským miliardářem Richardem Bransonem v roce 2012, si klade za cíl poskytovat rychlou a adaptabilní službu vypouštění malých družic o hmotnosti mezi 300 a 500 kilogramy na oběžnou dráhu.

Richard Branson založil i další vesmírnou společnost Virgin Galactic, jejímž cílem je posílat turisty do vesmíru, aby si užili stav beztíže ve vzdálenosti přibližně 80 kilometrů od zemského povrchu. Stejný cíl si vytkly také další soukromé společnosti Blue Origin zakladatele Amazonu Jeffa Bezose či SpaceX šéfa Tesly Elona Muska.

Tagy: