Rána pro českou klasickou hudbu: Nečekaně zemřel legendární dirigent František Babický

Uznávaný český dirigent František Babický odešel do hudebního nebe v pondělí ve věku 84 let kvůli selhání orgánů. O jeho skonu informoval portál Opera Plus. Znalec Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany vedl symfonické i operní orchestry. Za svůj život dirigoval doma i v zahraničí, kde propagoval převážně českou hudbu.

V průběhu hudebních studií Babický netoužil po opeře, to však zásadně změnila Bizetova Carmen, po jejímž zhlédnutí svůj postoj přehodnotil, uvádí Opera Plus. V necelých třiceti letech si vysloužil první angažmá jako sbormistr a později dirigent v Jihočeském divadle. Jako dirigent působil v Ústí nad Labem v dnešním Severočeském divadle opery a baletu, odkud přešel do Divadla F. X. Šaldy v Liberci. V nadcházejících desetiletích působil a vedl několik dalších hudebních uskupení, dirigoval v pražském Národním divadle či ve Státní opeře a zároveň vyučoval jako profesor na Hudební akademii múzických umění v Praze.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dražší kino i koncerty? Podpásovka, stěžují si zástupci kultury na Stanjuru. Hrozí rušením akcí

V roce 2019 získal za své zásluhy o rozvoj města a umění čestné občanství Liberce. „Liberec jsem si zamiloval, protože jsem tady poznal nejenom krásnou přírodu, ale i báječné lidi, hlavně v souboru, kteří chtěli tvořit. Nebyli otrávení, že se po nich něco chce, a byli lační všem idejím, které vedly ke krásným výsledkům,“ vysvětlil pro Český rozhlas. „Nakonec jsem tady potkal svou životní lásku, se kterou už téměř dvacet let bydlím, přestěhovali jsme se do Liberce, tady chci žít a dožít,“ doplnil.

Ocenění od města pro zasloužilého umělce hodně znamenalo. „Přijímám ho s velkým vděkem, protože to je směsice uznání za práci, která byla těžká a krásná zároveň, jako každá umělecká práce, pokud ji člověk bere na dřeň,“ popsal tehdy své pocity.

Tagy:
smrt umění hudba lidé kultura opera orchestr dirigent klasická hudba František Babický