Real Madrid to opět dokázal. Ve finále porazil Dortmund a slaví 15. triumf v Lize mistrů

Real Madrid porazil na londýnském stadionu Wembley Borussii Dortmund 2:0 a může se radovat z rekordního 15. triumfu v Lize mistrů. Německý tým byl sice po většinu zápasu lepší, v 74. minutě ale po hlavičce Carvajala inkasoval. Pojistku pro „Bílý balet“ přidal o necelých 10 minut později Vinícius Júnior.

Real naposledy ovládl soutěž před dvěma lety. V novodobé historii Ligy mistrů vyhrál všech devět finálových zápasů, do nichž postoupil. Naposledy neuspěl s Liverpoolem v roce 1981 ještě v Pohárů mistrů evropských zemí (PMEZ).

ČTĚTE TAKÉ: Exces na finále Ligy mistrů: Nezvaní hosté na hřišti, zasáhla i hvězda Dortmundu

Borussii se nepodařilo navázat na dosud jediný triumf v LM z roku 1997. Finále ve Wembley prohrála i před 11 lety s německým rivalem Bayernem Mnichov.

Také trenér Realu Carlo Ancelotti vylepšil vlastní rekord, jelikož s pěti triumfy v LM je historicky nejúspěšnějším koučem. S Realem ovládl soutěž potřetí, dvakrát se mu to povedlo s AC Milán, s nímž dvakrát vyhrál i jako hráč. Luka Modrič s Carvajalem se šestým triumfem v soutěži vyrovnali dosavadnímu rekordmanovi a legendě „Bílého baletu“ Pacu Gentovi.

Duel Ligy mistrů byl mimořádný pro záložníky Bellinghama, Reuse a Kroose. První jmenovaný přišel do Madridu před aktuálním ročníkem právě z Borussie. Jeho bývalý spoluhráč Reus, jenž v pátek oslavil 35. narozeniny, se po finále po 12 letech s dresem Dortmundu rozloučil. Do hry naskočil v 72. minutě. Čtyřiatřicetiletý Kroos zase odehrál poslední duel na klubové úrovni, po letním mistrovství Evropy ukončí kariéru.

Curtois Real několikrát podržel

V prvním poločase hrozila především Borussia. V 21. minutě Hummels našel za obranou Realu Adeyemiho, který si obehrál brankáře Courtoise, ale dostal se z úhlu a zakončení mu nevyšlo. Následně Maatsen našel Füllkruga, jenž v pádu trefil tyč. Courtois vyrazil Adeyemiho střelu a Füllkrugovi dorážka z těžké pozice nevyšla. Sabitzerův skákavý pokus z dálky gólman Realu vyrazil na roh.

Po změně stran jeho protějšek Kobel vytáhl Kroosův přímý kop. Na opačné straně Courtois zakročil proti Füllkrugově hlavičce po Adeyemiho centru. Real začal stupňovat tlak a v 74. minutě otevřel skóre. Carvajal si naběhl na Kroosův centr z rohového kopu a hlavou skóroval. V LM se trefil poprvé od sezony 2015/16.

Pojistku mohl přidat Bellingham, jenže stoper Schlotterbeck jeho střelu tečoval těsně vedle branky. Neuspěli ani Kroos s Camavingou, Vinícius Júnior už ale ano. Obránce BVB Maatsen rozehrál přímo na Bellinghama a ten nahrál brazilskému útočníkovi, který se už nemýlil. Se šesti góly se stal nejlepším střelcem týmu v této sezoně LM. Míč do sítě ještě dostal na druhé straně Füllkrug, jeho radost z kontaktní branky ale překazil ofsajd.

Tagy:
Real Madrid finále Borussia Dortmund Carlo Ancelotti sportovní soutěž AC Milan Liga mistrů UEFA Luka Modrić Daniel Carvajal