Recyklací papírových ruliček vytvoříte šikovný stojánek na tužky

Napadlo vás někdy, kolik ruliček od papírových utěrek či toaletního papíru skončí v odpadu? Zkuste je využít jako materiál pro výrobu. Můžete si z nich vyrobit například praktický stojánek na tužky.

Co všechno budete potřebovat na výrobu stojánku?

  • papírové ruličky
  • dekorativní papír, mohou být i ubrousky
  • nůžky
  • řezák
  • lepidlo
  • kousek kartonu na základnu

Jak budete postupovat při výrobě

Nejprve je potřeba upřesnit, kolik jednotlivých dílků budete na stojánek potřebovat. Nejvyšší ruličky se budou hodit pro uložení štětců či dlouhých pravítek. Ty lze vyrobit z ruliček od papírových utěrek. Ty jsou silnější a pevnější, udrží tedy i váhu pravítka. Běžná velikost ruliček od toaletního papíru se hodí na uskladnění tužek, pastelek či propisek. Dále budete potřebovat malé "kalíšky", kam se mohou vložit kancelářské sponky, připínáčky, gumy, sponky do kancelářské sponkovačky apod. Podle toho si vyměříte a obyčejným kobercovým nožem nařežete jednotlivé kusy.

Nyní přichází na řadu dekorování. Pokud budete chtít použít ubrouskovou metodu (tzv. decoupage), je dobré ruličky nejdřív natřít bílou barvou. Tak krásně vynikne dekor ubrousku a nebude prosvítat spodní barva. Lze také použít samolepicí tapety. V našem případě jsme použili samolepicí borduru. Výhodou je, že odpadá základní barvení a práce s lepidlem.

U lepení dekorativního papíru je potřeba počkat, dokud lepidlo důkladně nezaschne. Stejně tak u decoupage, kde se navíc používá svrchní finální lak. Vždy nechte zaschnout jak lepidlo, tak závěrečný lak, přesně jak uvádí výrobce v návodu. Mohlo by se stát, že si při další práci dekorativní papír strhnete. Pokud je vše správně zaschlé, můžete se pustit do slepování jednotlivých ruliček. Začněte od zadní řady, kam umístíte nejvyšší díly, vždy si je slepte v dané řadě k sobě a nechte zaschnout. Aby zůstaly ruličky přilepené k sobě, můžete je zafixovat například kolíčkem na prádlo.

Dále si připravte podložku. Použijte například kus z kartonové krabice, který jste si vyměřili podle počtu použitých ruliček. Tvar vystřihnete nůžkami nebo vyříznete řezákem. Můžete si připravit obdélník, čtverec, kolečko (aby bylo opravdu pravidelné, lze například obkreslit kulatou mísu, pokud nemáte po ruce kružítko) či další tvary, fantazii se meze nekladou. Vystřiženou desku opět polepíte ozdobným papírem a necháte zaschnout.

Nakonec na desku přilepíte slepená ruličková patra, zatížíte a necháte nejlépe do druhého dne pořádně zaschnout. A pak už jen plníte vším, co běžně potřebujete na svém psacím stole. Stejný stojánek můžete vyrobit i svým dětem. Pokud zvolíte dětské motivy oblíbených postaviček, budou mít ve svých kreslicích potřebách vždy přehled a pořádek.

Další tipy pro tvoření z ruliček:

  • Stejným způsobem můžete vyrobit například šperkovnici, stačí nařezat ruličky na nízké části, aby se do vzniklých kalíšků dobře sahalo. U šperkovnic si můžete více vyhrát s dekorováním. Například na okraj přilepíte krajku či jinou zajímavou stuhu, barvy zvolíte podle vkusu ženy či dívky.

  • Zajímavě vypadá stojánek, jehož jednotlivé části jsou omotané jutovým provázkem a dozdobené sisalem a dřevěnými doplňky v podobě knoflíků, květin a podobně.
  • Z ruliček můžete vyrobit také adventní kalendář. Zapátrejte na internetu, námětů naleznete víc než dost.
Tagy: