Šéf BIS: Mezi uprchlíky mohou být ruští agenti. Rusko je může aktivovat ve vhodný čas

Šéf BIS varoval před „špiony“ mezi uprchlíky

Ruské zpravodajské aktivity v Česku se podle ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelky omezily po vyhošťování souvisejícím s vyšetřováním výbuchů muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku a s ruskou invazí na Ukrajinu na minimum. Koudelka na pondělní bezpečnostní konferenci ve Sněmovně zároveň varoval, že mezi uprchlíky z Ukrajiny mohou být i diverzanti a ruští špioni.

„Mezi migranty mohou být osoby cíleně vyslané Ruskem, které budou mít v našem regionu své úkoly. Nebo sem bude (Rusko) vysílat lidi, kteří budou na různých seznamech Ruska a ve vhodný čas mohou být aktivováni. Na toto musíme být připraveni,“ prohlásil Koudelka.

Varoval také před dezinformacemi, které BIS označuje za jedno z nejvážnějších rizik pro Česko a jeho spojence. „Na ně bude navazovat aktivita ruských příznivců u nás, páté kolony, která se už teď začíná aktivizovat,“ uvedl.

Rusko aktivity omezilo, úplně ale neustaly

Současná situace však podle Koudelky zpravodajskou činnost Rusku spíše ztěžuje. Celkový počet ruských diplomatů v Česku klesl aktuálně podle Koudelky na šest a administrativně-technických pracovníků na 25. Vzhledem k rozsáhlým protiruským sankcím, omezenému vydávání víz či uzavření vzdušného prostoru pro ruská letadla podle ředitele BIS mají nyní ztížené podmínky i ruští zpravodajci působící pod krytím obchodníků, novinářů nebo zástupců ruských firem.

„Relativně příznivá situace ale neznamená, že by ruské zpravodajské aktivity ustaly,“ uvedl Koudelka. Rusové podle něho začali pracovat podle plánu připraveného na takové situace. Jde podle ředitele o operace v kybernetickém prostoru, o šíření dezinformací a o využívání takzvané páté kolony v Česku.

Personální stav ruského velvyslanectví v Česku byl výrazně omezen kvůli kauze Vrbětice už loni. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle kterých jsou ze dvou explozí munice ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí agenti ruské GRU, vyhostilo zprvu 18 pracovníků a následně i další. Po ruské invazi na Ukrajinu Česko zareagovalo dalším diplomatickým krokem, když odvolalo souhlas s provozem ruských konzulátů v Karlových Varech a Brně, což znamenalo další snížení početního stavu.

Tagy: