Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima leží ve vážném stavu v nemocnici, má COVID-19

Rektor UK Tomáš Zima

I rektora Zimu dohnal koronavirus

Rektor Univerzity Karlovy (UK) Tomáš Zima, který byl minulý týden hospitalizován s dýchacími potížemi, má onemocnění COVID-19. Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Oznámil to mluvčí univerzity Václav Hájek.

„Rektor UK Tomáš Zima je hospitalizován ve Všeobecné fakultní nemocnici. Je ve vážném, ale stabilizovaném stavu na intenzivním lůžku. Důvodem hospitalizace jsou komplikace spojené s onemocněním COVID-19,“ uvedl mluvčí.

Čtyřiapadesátiletý rektor je hospitalizován od pátku 14. ledna. V čele nejstarší české vysoké školy stojí od února 2014.

Signatář Výzvy jedenácti teď sám bojuje s nemocí

Sám rektor Zima přitom od počátku stojí názorově spíše na straně rozvolňování opatření proti pandemii. Na jaře, při první vlně, zveřejnil a také podepsal výzvu jedenácti lékařů Univerzity Karlovy.

„Společnou motivací pro vznik této výzvy je ochrana zdraví občanů České republiky, které dlouhodobá omezení ohrožují, obava o naši budoucnost, ať již zdravotní, či ekonomickou, a rovněž snaha vyvrátit nepravdy a mýty, jež jsou o epidemii šířeny. Plošná opatření nepovedou k vymýcení COVID-19. Je potřebné vytvářet především imunitní odpověď u většiny populace, což bude chránit i ohrožené skupiny obyvatel, definované svou diagnózou, nikoli věkem,“ píše se v úvodu výzvy k veřejnosti.

Svůj kritický názor na mnohá vládní opatření si přitom rektor Zima podržel i v roce 2021. „Řešení, že lidi zavřete, nikam nevede. Řada seniorů v domovech s pečovatelskou službou se ocitla ve ‚vězení‘. Bez sociálních kontaktů. To je velmi poškozuje na duši. Kontakty se seniory měly být zachovány – alespoň v rouškách a respirátorech,“ uvedl například v rozhovoru pro Seznam Zprávy. Vládě stále vyčítá chaos v opatřeních i rozhodování, některé restrikce považuje za nepodložené. „Do roku 2021 jsme vstoupili vystrašení. V obrovské nejistotě. A ta je vůbec nejhorší,“ zhodnotil rektor pro Seznam Zprávy. Vládě vyčítá chaotické rozhodování po celou dobu pandemie, často ničím nepodložená a přitom pro život v zemi zásadní opatření i mnohaměsíční izolaci seniorů, která se podepsala na psychickém zdraví jednotlivců.

Tagy: