Drahé volání v Česku? EU navrhuje řešení, podle europoslanců je ale moc socialistické

Mobilní telefon (Ilustrační foto)

Češi mají drahé mobilní tarify

Evropská unie možná přijde s řešením, jak dosáhnout levnějších tarifů. Ve hře je zavedení jednotné sítě 5G. Europoslanci ale říkají, že jde o socialistické řešení. A pokud bude podle ekonomů chybět konkurenční prostředí, budou ceny držet nahoře velcí operátoři.

Ceny volání a mobilních dat v Česku zůstávají i nadále jedny z nejvyšších v Evropě. Ministři pro telekomunikaci na neformálním zasedání v Bruselu přisli s možným řešením. Ve hře je zavedení evropské jednotné sítě 5G. „Přichází regulace. Mělo by to být vytvoření jednotného telekomunikačního trhu. Nejde pouze o operátory, ale o pokrytí 5G sítě,“ řekla analytička projektu České zájmy v EU Tereza Masopustová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rodiče nevědomky ukazují pedofilům fotky dětí. Sdílejí vše od jejich narození, říká expertka

Slibují si od toho třeba zlevnění služeb. Za pět let chtějí uspořit až 300 milionů eur. Jenže každá mince má podle europoslanců dvě strany, a tou druhou je situace na českém trhu. „Z mého pohledu je to hodně socialistický řešení. Spíš by tady měla být snaha o konkurenceschopnost,“ řekl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „5G sítě v Česku nezlevní volání, protože operátoři nemají důvod,“ míní ekonom Lukáš Kovanda.

V Česku poskytují služby tři hlavní společnosti – O2, T-Mobile a Vodafone. Ty pak mají další smlouvy s takzvanými virtuálními operátory, kteří nabízejí vlastní tarify. „To, že současný stav našim operátorům vyhovuje, je zřejmé,“ podotkl vedoucí právního oddělení organizace dTest Petr Šmelhaus. „Věřím, že kdyby přišla konkurence, ceny by šly dolů,“ sdělil Zdechovský.

Jedno z řešení k cestě za levnějšími tarify je podle odborníků příchod čtvrtého operátora. Jenže to podle ministerstva průmyslu a obchodu není v tuto chvíli možné. „Podmínkou pro fungování čtvrtého operátora je, aby byly volné kmitočty. Ty v tuto chvíli volné nejsou, proto o dalším mobilním operátorovi nemůžeme uvažovat,“ uvedlo ministerstvo.

Tagy: