Rodiče nevědomky ukazují pedofilům fotky dětí. Sdílejí vše od jejich narození, říká expertka

Týrané dítě

Generace deprese (2)

Moderátorka Terezie Tománková se svými hosty v novém videopodcastu GENERACE DEPRESE pohovořila o nebezpečí internetového prostředí, kde rodiče často sdílejí snímky svých dětí, aniž by tušili, jaké to může mít následky. Pedofilům tak poodhalují naprosto vše od jejich narození až po současnost. Největší problém v Česku představuje portál Rajče.cz.

Děti tráví na internetu v průměru 6,5 hodiny denně, uvedla moderátorka Terezie Tománková v novém videopodcastu Generace deprese, v němž radí rodičům, jak udělat internetový svět pro jejich děti co nejbezpečnější. Jen za loňský rok kolovalo po internetu 85 milionů nevhodných fotek a videí dětí. Často je ochotně sdílejí sami rodiče, kteří si neuvědomují, že se tyto materiály mohou snadno dostat do cizího mobilu.

ČTĚTE TAKÉ: Pedofilové Meluzín a Piškot zneužili 39 dětí. Vše začalo nevinnou fotkou chlapců ve slipech

Nejvíce fotek sdílejí rodiče na Rajče.cz

V České republice je podle analytičky závadného obsahu ze společnosti Safer Internet Kateřiny Vokrouhlíkové rájem pro zneužívání fotek, na kterých jsou vyobrazené děti třeba v plavkách, síť Rajče.cz. „Tam nacházím nejvíce závadového materiálu dětského nudismu na internetu,“ poznamenala.

Někteří rodiče vůbec netuší, co může způsobit, když na internet umístí pro ně nevinnou fotografii dítěte. Obzvlášť když sdílejí úplně vše od jeho narození až po současnost. „Rodiče si velmi často neuvědomují, co způsobují tím, že zveřejňují fotky svých dětí už od porodnice. Opravdu snadno a rychle naleznu na internetu fotku dítěte, přes kterou dohledám profil, na němž se dozvím úplně vše. V jaké porodnici se narodilo, jaké mělo míry a váhy, jaká byla první stolice a tak dále,“ zdůraznila Vokrouhlíková.

„U nás je zcela běžné, že se děti koupou nahé. Takové zdánlivě nevinné fotografie bývají během několika vteřin zneužité a zveřejněné někde jinde,“ vysvětlila analytička s tím, že i po pěti letech naráží na jednu z fotografií, kterou nechala kdysi vymazat z portálu Rajče.cz.

Nebezpečí sociálních sítí

Europoslankyně Dita Charanzová je matkou dvou dívek a díky své práci, ve které šíří osvětu týkající se této problematiky, je velmi obezřetná. Ani jedné z dcer však nic nezakazuje, myslí si totiž, že tím nic nevyřeší. „Snažím se s nimi objevovat jejich svět. Zajímám se, jak v digitálním světě žijí,“ nastínila.

„Je strašně důležité se s dětmi bavit a vědět, co na internetu dělají. Je dobré, že v Česku na toto téma už vznikla řada filmů,“ řekla Charanzová, podle které by situaci měli řešit nejen rodiče a školy, ale i sociální sítě, na nichž se děti pohybují.

Naštěstí však nová legislativa nastavila přísnější pravidla pro sociální média. Zda jsou dostatečná, však jasné není. „Se sociálními sítěmi se velmi těžko komunikuje, jsou pro nás téměř nepřístupné. Facebook, Instagram, TikTok, je těžké od nich získat vůbec nějaké informace,“ myslí si Vokrouhlíková.

Celý videopodcast si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku. Pokud vám unikl první díl nového videopodcastu, sledujte ho níže:

Tagy: