Bezohlednost na D8: Řidiči po nehodě blokovali záchranářskou uličku. Hasiči uvízli v koloně

Nehoda, která v úterý zastavila provoz na dálnici D8, znovu ukázala na nebezpečný nešvar. I když se tam většina šoférů snažila vytvořit záchranářskou uličku, několik řidičů se toho snažilo využít a projet jí. Zablokovali dokonce i hasiče, kteří jeli pomáhat k nehodě.

Video, nad kterým řada lidí kroutí hlavou. Řidič kamionu si evidetně myslel, že uličku vytvořili ostatí řidiči pro něj, aby se rychle dostal pryč. „Bohužel, našli se i řidiči, kteří tuto situaci využili a záchranářskou uličku zablokovali,“ popsala mluvčí Policie ČR Veronika Hyšplerová a dodala, že neukáznění řidiči tím znemožnili průjezd hasičů.

To je přesně důvod, proč se do záchranářské uličky vjíždět za žádnou cenu nemá. Nejenže takoví řídiči riskují další nehodu, ale hlavně riskují životy účastníků nehody, ke kterým míří záchranáři. „V některých případech mohou u vážných dopravních nehod rozhodovat i minuty,“ upozornil mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

K TÉMATU: Řidičák měl jen pár týdnů. Mladík otočil auto na střechu, 18letá dívka nepřežila

Navíc řidiči, kteří projíždějí záchranářskou uličkou, si v ničem nepomůžou. Dřív nebo později je zastaví překážka v podobě nehody, kvůli které se záchranářská ulička vytvořila. „Nepomůžou si, je to opravdu zbytečné a hlavně je to neohleduplné vůči ostatním,“ sdělil dopravní expert Jan Pechout.

Za takové chování navíc hrozí pokuta. Tu dostali také řidiči, kteří projížděli záchranářskou uličkou na dálnici D8. Video se totiž krátce po natočení dostalo k policistům a ti tak mohli hned na místě jednat. „Dostali pokutu na místě nejvýše možnou, tedy dva tisíce korun,“ uvedla Hyšplerová.

Měli také štěstí, že jejich nezodpovědné jednání nestálo nikoho život. Řidiče osobního auta, za kterým mířili záchranáři, transportoval do nemocnice vrtulník s podezřením na vážná zranění. Nyní už by ale měl být mimo ohrožení života a v příštích dnech ho nejspíš propustí domů.

Tagy: