Rivalita stranou. Ultras českých klubů se spojí, míří na protest proti nařízením vlády

Věrné fanouškovské skupiny českých sportovních klubů se v neděli sejdou na Staroměstském náměstí. Chtějí protestovat proti nařízením vlády.

Nenávist mezi jednotlivými fanouškovskými tábory v České republice bude pro tento víkend zapomenuta. Tvrdá fanouškovská jádra se v neděli spojí a vyrazí protestovat na Staroměstské náměstí. Mají dost současných vládních opatření, která jim nedovolí navštěvovat stadiony a pomalu ale jistě ruinují jejich milované kluby.

Prvotní impuls měla na svědomí skupina Chuligáni z Bazalů, tedy věrní příznivci ostravského Baníku. K nim se postupně přidávaly další tábory a nakonec vznikla poměrně objemná „sněhová koule“.

Protestovat chtějí nejen fotbaloví fanoušci z největších měst České republiky, ale také ti hokejoví. Hlavním organizátorům se sice nepovedlo včas zařídit povolení, ale mohou využít prostor, který má pro svoji akci zajištěný spolek Hnutí nespokojených občanů.

V neděli ve 14 hodin se tedy ultras a chuligáni sejdou na Staroměstském náměstí, kde se tradičně oslavují úspěchy českého sportu. Tentokrát však nebude na pořadu dne radost, ale kritika stavu, do nějž se nejen fotbal a hokej momentálně dostávají kvůli tuzemské koronavirové situaci, kterou podle věrných příznivců vláda nezvládá řešit.

„Absolutně nesouhlasíme s nesmyslnými nařízeními vlády, která jsou oznamována jako na běžícím páse bez jakýchkoliv podkladů a většina z nás ani nemá možnost se těmto opatřením přizpůsobit. Jedná se o obrovskou chybu vlády, která po půl roce, kdy měla čas se na tolik zmiňovanou ‚druhou vlnu' připravit, není schopna dnes prezentovat žádné vize do budoucna, nabídnout jakýsi manuál, s čím můžeme podle křivky s počtem nakažení počítat a podobně,“ je napsáno v prohlášení hlavních organizátorů.

Musíme vyjádřit podporu klubům

Kvůli postupu vrcholných představitelů státu přišli fanoušci o svoji „vášeň“. Minimálně na 14 dní se vystavila stopka nejvyšší hokejové i fotbalové soutěži. Jednotlivé týmy momentálně nemohou ani trénovat, což tábory vidí jako velmi problematické. „Musíme vyjádřit podporu klubům, které vynaložily nemalé prostředky, aby se mohla utkání odehrát – znamenalo to každotýdenní testování, omezení kapacity, zavedení speciálních opatření.“

Nebudou mít protestující při shromáždění – vzhledem k nařízením vlády omezujícím větší shluky lidí – problém s policií? Pokud vyjádří svůj názor v poklidu a dodrží pravidla, tak nikoliv. „Pro právo shromažďovací platí výjimka, akce se může účastnit ale celkem nejvýše 500 účastníků, kteří musí být rozděleni do skupin po nejvýše 20 osobách, přičemž mezi každou skupinou musí být zachován rozestup alespoň 2 metry a všichni musí mít roušky,“ řekla pro web Lidovky.cz Klára Doláková z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Výzvu kromě zmíněných fanoušků Baníku Ostrava podporuje velká část ultras nejlepších českých klubů. Nechybí tak například ani zástupci aktuálního lídra fotbalové Fortuna ligy Sparty Praha nebo vedoucího týmu hokejové extraligy Škody Plzeň.

Je otázkou, kolik fanoušků se u Staroměstské radnice bez klubových symbolů a v černém, jak zní pravidla „hry“, sejde. Pokud by vytvořená událost na Facebooku byla vypovídající, měly by se v samotném srdci Prahy potkat tři tisícovky lidí. To už je výrazně nad stanoveným limitem.

Obdobná protestní akce podporovatelů sportovních klubů se koná o den dříve také na Slovensku v Bratislavě.

Tagy: