Robotický traktor nebo chytrý kurník. Technologie mění české zemědělství, vyřeší chybějící lidi


Vystavovatelé na agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích představili několik převratných novinek v zemědělství. Nechyběl například robotický traktor nebo automatický kurník. Podle farmářů je zavádění moderních technologií v zemědělství nutností, a to jak kvůli nedostatku pracovníků, tak kvůli ochraně půdy.
Sám vyjede na pole, sám se dojede dobít a hlavně sám pracuje. Tento autonomní traktor by mohl být řešením třeba pro menší zelináře. „Řeší asi nejpalčivější problém současného zemědělství, a to je nedostatek lidí,“ uvedl vedoucí projektu společnosti Roboton Milan Pleva pro CNN Prima NEWS.
ČTĚTE TAKÉ: Když uteče nebezpečný býk. Jak se při setkání se zvířetem chovat?
Při slunečných podmínkách může autonomní traktor jezdit díky solárním panelům v podstatě do nekonečna. „Šetří vodu, nepoužívá žádné pesticidy, herbicidy, a to všechno zlepšuje kvalitu potravin,“ popsal Pleva.
Drony místo postřikovačů
Novou alternativou postřikovačů jsou drony. Zatímco postřikovač aplikuje chemii na celou plochu, dron může zacílit na přesné místo, kde je látka potřeba. „Po vypuštění provede danou práci v daném sektoru a odlétá se zpátky naplnit,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS Viktor Ludvík, obchodní manažer společnosti Agrozet.
Farmáři představili i automatizovaný kurník, který se sám posouvá, aby drůbež měla vždy přístup k čerstvé trávě. „Celý proces probíhá autonomně – dávkování krmiv, včetně dávky vody,“ řekl jednatel společnosti Šácha Agro Jindřich Šácha pro CNN Prima NEWS.
Čtěte také

Novinky na Zemi živitelce představili také zpracovatelé. Cenu Potravinářské komory za inovativní výrobek letos vyhrála nakládaná červená cibulka. „Plátečky se úplně skvěle hodí do burgerů, kdy si lidé doma vaří. Nová generace si dělá burgery,“ zmínil marketingový ředitel společnosti Efko Jiří Salamánek pro CNN Prima NEWS.
Dietáři zase vyhledávají nakládačky bez přidaného cukru. I ty už jsou na trhu. Stejně jako speciální klobása. „Je originální nejen svou chutí, ale také surovinou, a tou je zvěřina,“ řekla Lenka Kvaltýnová ze společnosti MÚÚÚ Maso uzeniny Písek.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: České supermarkety chtějí více potravin z Ukrajiny. Večeřová zmiňuje pesticidy zakázané v EU