Rukojmí vyměníme jen za všechny palestinské vězně, sdělil předák Hamásu. Války se nebojí

Zástupce šéfa palestinského radikálního hnutí Hamás Sálih Arúrí v sobotu večer televizi Al-Džazíra řekl, že skupina nepropustí další rukojmí, pokud nebude prodlouženo příměří a pokud Izrael neosvobodí všechny palestinské vězně. Tým vyjednavačů izraelské tajné služby Mossad dostal ve stejný pokyn vrátit se do vlasti z Kataru, protože se jednání o prodloužení příměří dostala do slepé uličky. Napsal to zpravodajský web The Times of Israel (ToI) s odvoláním na prohlášení úřadu předsedy izraelské vlády Benjamina Netanjahua.

Předák Hamásu zároveň tvrdí, že zbývající rukojmí jsou izraelští vojáci a Izraelci, kteří absolvovali vojenskou službu. To však neodpovídá tvrzení Izraele, podle něhož jsou v Pásmu Gazy stále zadržovány ženy. „Nechme válku probíhat. Toto rozhodnutí je konečné. Nebudeme v tom dělat kompromisy,“ prohlásil Arúrí.

ČTĚTE TAKÉ: Příměří mezi Izraelem a Hamásem vypršelo a v Gaze opět zuří těžké boje

„Vzhledem k tomu, že jednání dospěla do slepé uličky, a na základě pokynů premiéra Benjamina Netanjahua nařídil šéf Mossadu David Barnea, aby se tým vyjednavačů vrátil z Dauhá domů,“ uvádí se ve vzácném prohlášení Netanjahuova úřadu vydaném jménem zpravodajské služby. Podle agentury Reuters tým jednal se zprostředkovateli v Kataru o dalším přerušení bojů v Pásmu Gazy a možného propuštění nových kategorií izraelských rukojmích kromě žen a dětí.

„Teroristická skupina Hamás nesplnila své závazky vyplývající z dohody, která zahrnovala propuštění všech žen a dětí, které byly na seznamu poskytnutém Hamásu a který skupina schválila,“ uvádí se v prohlášení Netanjahuovy kanceláře. „Šéf Mossadu děkuje řediteli CIA, egyptskému ministrovi zpravodajských služeb a katarskému premiérovi za partnerství a obrovské zprostředkovatelské úsilí, které vedlo k propuštění 84 žen a dětí z Pásma Gazy, a nadto 24 cizích státních příslušníků,“ dodává.

V sobotu večer premiér Netanjahu uvedl, že pozemní operace v Pásmu Gazy je jedinou cestou, jak zničit Hamás. Zároveň ale řekl, že bude dělat vše pro návrat rukojmích domů.

Nejmenovaní egyptští představitelé listu The Wall Street Journal (WSJ) sdělili, že rozhovory o prodloužení příměří pokračují, přestože izraelští vyjednavači odjeli z Kataru. Naopak katarští prostředníci jsou podle těchto zdrojů v Izraeli a egyptští v Pásmu Gazy, aby zůstaly otevřené komunikační kanály. „Jednání ztroskotají pouze tehdy, když strany přestanou mluvit. To se v tomto případě neděje,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Izraelští rukojmí, které v uplynulém týdnu propustil Hamás ze zajetí v Pásmu Gazy výměnou za palestinské vězně, v sobotu vyzvali k okamžitému propuštění zbývajících rukojmích. Na shromáždění před ministerstvem obrany v Tel Avivu přišly desetitisíce lidí na počest Jeleny Trupanovové, která byla propuštěna ze zajetí tento týden. „Přišla jsem vám poděkovat, protože bez vás bych tu nebyla. Teď musíme přivést zpět mého (syna) Sašu a všechny ostatní. Teď hned,“ uvedla.

Příměří, které začalo 24. listopadu, předpokládalo, že Hamás propustí všechny izraelské ženy a děti zajaté 7. října výměnou za propuštění Palestinců, včetně žen, držených v izraelských věznicích. Klid zbraní trval týden a byl dvakrát prodloužen. Z toho, že prodloužit ho potřetí už se nezdařilo, se vzájemně obviňují Izrael a Hamás.

V době, kdy příměří skončilo, bylo v Pásmu Gazy stále zadržováno 136 lidí, z toho 114 mužů, 20 žen a dvě děti, píše ToI. Deseti z rukojmích je 75 let a více a drtivou většinu, tedy 125 z nich, tvoří Izraelci. Dalších 11 rukojmích jsou cizí státní příslušníci, včetně osmi občanů Thajska.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Doufal, že dceru zabili, teď zažil zázrak. Emily se po 50 dnech vrátila domů. Po propuštění jen šeptá, líčí v slzách otec

Tagy:
Izrael Pásmo Gazy Hamás Benjamin Netanjahu Katar Mosad Gaza The Wall Street Journal