Ruská armáda vyslala řízené střely na Kyjev a Dnipro. Městy otřásla exploze

Z ukrajinské metropole Kyjeva a východoukrajinského Dnipra byly v noci na pátek hlášeny exploze po ruském vzdušném úderu, informuje server RBK-Ukrajina a stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Zatím nejsou informace o zraněných, správa ukrajinského hlavního města hlásí sestřelení všech vzdušných cílů. Exploze byly podle BBC slyšet rovněž v ruském Krasnodaru na jihozápadě Ruska, ze kterého je to k nejbližší části frontové linie přibližně 300 kilometrů.

Telegramový kanál Baza zveřejnil mimo jiné video, které podle něj zachycuje moment exploze v Krasnodaru, nebo průlet dronu. Podle místních obyvatel střílela protivzdušná obrana na bezpilotní letoun. Operační štáb Krasnodarského kraje později podle agentury TASS uvedl, že ve městě byl slyšet třesk, což je podle BBC eufemismus pro výbuch. Důvod třesku ruské úřady neuvádí. Podle předběžných informací nejsou žádní zranění, sdělil štáb. Starosta Krasnodaru Jevgenij Naumov uvedl, že byla poškozena kancelářská budova a bytový dům.

Na Ukrajině mezitím ruský vzdušný úder podle BBC zřejmě pocítilo hlavně Dnipro. Městem podle ní znělo vícero explozí, zatím není jasné, zda šlo o údery ruských raket nebo výbuchy při jejich sestřelení protivzdušnou obranou. „Nic nenatáčejte ani nezveřejňujte,“ vzkázal obyvatelům starosta Dnipra Borys Filatov. Ukrajinské úřady se totiž domnívají, že zveřejňování záběrů z míst úderů raket a bezpilotních letounů nebo práce protivzdušné obrany může pomoci ruským invazním silám.

ČTĚTE TAKÉ: Štáb CNN pod palbou, reportér šel k zemi. Nedá se to popsat slovy, líčí vojáci peklo u Bachmutu

Rusko provedlo raketový úder na Kyjev, protivzdušná obrana zničila všechny nepřátelské cíle, hlásí RBK-Ukrajina s odvoláním na místní úřady.

Ukrajinské telegramové kanály monitorující vzdušný prostor před tím informovaly o tom, že podle předběžných informací vyslali Rusové na Ukrajinu řízené střely, zároveň podle BBC přicházely zprávy, že ukrajinská protivzdušná obrana z několika regionů sestřeluje bezpilotní letouny, které útočí stylem kamikaze.

Zatímco se Ukrajina připravuje na dlouho očekávanou protiofenzivu, Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo své vzdušné údery.

Tagy:
Ukrajina Rusko Kyjev protivzdušná obrana Ozbrojené síly Ruské federace Kyjevská oblast Borys Filatov