Štáb CNN pod palbou, reportér šel k zemi. Nedá se to popsat slovy, líčí vojáci peklo u Bachmutu

Reportér CNN Nic Robertson musel kvůli ostřelování rychle k zemi

Štáb CNN pod palbou v Bachmutu

Rusové v posledních dnech intenzivně ostřelovali ukrajinské město Bachmut a jeho okolí. V epicentru dění se nachází také reportér americké stanice CNN Nick Robertson. Se štábem se ocitl uprostřed zuřivé palby na frontové linii nedaleko toho, co z města zbylo. Podle novináře je na tvářích ukrajinských vojáků již patrná únava a vyčerpání.

Okolí město Bachmut, které je již několik dní středem pozornosti, stále zažívá intenzivní boje a masivní ostřelování, před kterým se musel ukrývat i štáb americké stanice CNN. „Budeme jen čekat v tomhle suterénu, dokud to neskončí.  Domníváme se, že pak bude bezpečné posunout se vpřed k frontovým pozicím,“ popsal reportér CNN Nick Robertson poté, co se se štábem ocitl uprostřed silné palby.

Novinář měl při mapování situace kolem města, o kterém Rusové tvrdí, že ho dobyli, příležitost setkat se s řadou ukrajinských vojáků a velitelů, jejichž unavené tváře prý jasně vypovídají o tíži této bitvy. Jeden z vojáků reportérovi dokonce sdělil, že je stále otřesený z útoku protitankovou střelou, kterému v minulých dnech čelil.

ČTĚTE TAKÉ: Ruské Pyrrhovo vítězství u Bachmutu. Podobným tempem by byli okupanti v Kyjevě za 15 let

Bývalý farmář a současný velitel, který nyní připravuje svou jednotku na očekávaný přesun k frontové linii, vyjádřil otevřeně a upřímně svou frustraci z ruského ostřelování. „Nedá se to popsat slovy. Ostřelují hodně,“ řekl pro CNN. „Tato válka si vybírá svou daň,“ dodal se slzami v očích.

Ukrajinští vojáci jsou podle svých velitelů po dlouhých měsících neúprosného boje již vyčerpaní.„Buďme upřímní. Bojujeme intenzivně déle než rok,“ svěřil se jeden z nich. Moji vojáci prošli mnoha bitvami a dvěma střídáními poblíž Bachmutu. „Vojáci jsou vyčerpaní, ale vydržíme,“ uvedl další ukrajinský velitel.

„Bachmut se stal místem, které ilustruje, jak může Rusko díky převaze v počtu vojáků a munice vítězit. Pokud Ukrajina nedostane moderní zbraně a podporu od spojenců, bude mít problémy převaze vzdorovat,“ poznamenal reportér.

Ani po několika dnech od chvíle, kdy šéf Vagnerovců Jevgenij Prigožin oznámil dobytí Bachmutu, není zcela jasné, zda Rusové ovládají celé město. Stanice BBC poznamenává, že ukrajinský generální štáb ve svých pravidelných hlášeních o situaci na bojišti v posledních dnech v souvislosti s Bachmutem hovoří jen o obcích na jeho předměstí a o bojích přímo ve městě se nezmiňuje. Prigožin nicméně ve čtvrtek oznámil, že se jeho jednotky začaly z Bachmutu stahovat a své pozice přenechávají pravidelné ruské armádě.

Tagy: