Podivná omluva za hajlování na stupních vítězů. Nepochopili jste to, tvrdí ruský závodník

Předvedl gesto, které může být stěží považováno za něco jiného než za hajlování. Mladý ruský motokárový jezdec Arťom Severjuchin však popírá, že by při vyhlášení závodu evropského šampionátu v Portugalsku předvedl nacistický pozdrav. Podle teenagera, kterého tým prakticky bez váhání ihned vyloučil ze svých řad, šlo o nedorozumění.

V pondělí začaly po sociálních sítích kolovat znepokojivé záběry, jejichž „hvězdou“ byl Arťom Severjuchin. Coby Rus měl za současné války na Ukrajině celkem privilegium, že vůbec mohl startovat na zastávce evropského šampionátu v portugalském Portimãu. Mezinárodní automobilová federace (FIA) za daného kontextu umožňuje ruským závodníkům vystupovat jen pod neutrální vlajkou – Severjuchin do závodu, který vyhrál, zasáhl jako Ital. Jak se k italské licenci dostal, není jasné.

K vítězné jízdě ale přidal velmi neprofesionální tečku, která může výrazně přibrzdit jeho kariéru. Při slavnostním vyhlášení během přehrávání italské hymny totiž nejprve zabouchal pravicí na svoji hruď a následně stejnou rukou zahajloval. Následně vše doprovodil hurónským smíchem. Otřesné gesto provedené zvlášť necitlivě v době války – navíc s přihlédnutím k tomu, že je občan země agresora – sám 15letý jezdec ve videovzkazu bagatelizoval.

Žádný úmysl

Omluvil se, ale jeho zpytování svědomí se slzami v očích trochu ztratilo na hodnotě, když mluvil o gestu, „které mnozí vnímali jako nacistický pozdrav“. Severjuchin tvrdil, že zvednutí pravice bylo nepochopeno a přesvědčení, že šlo o nacistické salutování, je nepravdivé. „Nikdy jsem nepodporoval nacismus ani fašismus, činy spáchané během těchto ér byly zločiny proti lidskosti,“ řekl. Dodal, že ačkoli ví, že je „blázen“ a je „připraven být potrestán“ za své chování, trvá na tom, že jeho gesto bylo nepochopeno. „Prosím, věřte, že v mém jednání nebyl žádný úmysl,“ zdůraznil.

Ruský závodník udělal dobře aspoň to, že byl připraven na trest, který ho neminul. Zanedlouho se ozval jeho tým Ward Racing s tím, že pracuje na ukončení smlouvy a nebude s ním nadále udržovat žádný vztah.

Švédská stáj v prohlášení mimo jiné poznamenala: „Činy Arťoma Severjuchina během slavnostního předávání cen dne 10. dubna 2022 byly zcela individuální a žádným způsobem nereprezentují názory a hodnoty Ward Racing. Naopak, Ward Racing stojí za mezinárodním společenstvím, které odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu a vyjadřuje svou solidaritu s lidmi, kteří trpí kvůli tomuto nevyprovokovanému a strašnému útoku.“

I kdyby ostatní týmy navzdory všemu o služby Severjuchina projevily zájem, je dost možné, že nakonec nebudou mít možnost dostat ho do svých řad. Incident totiž prošetřuje i FIA, pod jejíž hlavičkou se závod na portugalském okruhu konal. A reálně může na mladičkého Rusa čekat dlouhodobější distanc.

Tagy:
nacismus motorsport motorismus sport Rusko Mezinárodní automobilová federace motokáry Arťom Severjuchin motokárista