Exploze a obří kráter v Belgorodu. Rusové přiznali, že jim z letounu omylem vypadla bomba

  • Téma: Rusko
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 21. dubna 2023 09:53

Velká exploze otřásla ve čtvrtek večer ruským městem Belgorod. Zanechala po sobě tři zraněné ženy a škody v ulicích včetně 20metrového kráteru. Uvedl to gubernátor ruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Z následného prohlášení ruského ministerstva obrany zveřejněného agenturou TASS vyplývá, že výbuch zřejmě omylem způsobily ruské vzdušné síly. Gubernátor Brjanské oblasti mezitím oznámil, že ve městě Klincy spadl dron na obytnou budovu.

„Dne 20. dubna 2023, okolo 22:15 moskevského času (21:15 SELČ), došlo při přeletu letounu Su-34 leteckých sil nad městem Belgorod k abnormálnímu sestupu letecké munice,“ uvedlo ministerstvo obrany. O jakou munici se jednalo, neupřesnilo. V prohlášení upřesnilo, že v důsledku incidentu byly poškozeny obytné budovy, obešel se ale bez obětí na životech. Záležitost vyšetřují příslušné úřady.

ČTĚTE TAKÉ: V Belgorodu útočily ukrajinské drony, zuří Rusové. Město se po explozích ocitlo v plamenech

Výbuch dříve potvrdil i Gladkov, podle kterého exploze způsobila na křižovatce v centrální části města velký kráter a poškodila okolní domy a několik zaparkovaných aut. Síla exploze také srazila elektrické vedení, na místě zasahovali záchranáři. Agentura RIA Novosti zveřejnila fotografii, na které je osobní automobil převržený na střechu, další snímky škod zveřejnil na Telegramu starosta Belgorodu Valentin Děmidov. Výbuch podle něj zničil několik bytů.

„V důsledku útoku ukrajinských ozbrojených sil spadl ve městě Klincy bezpilotní letoun na obytný dům. Nejsou žádné oběti,“ napsal v pátek ráno gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz na Telegramu. Kyjev na obvinění nereagoval.

Brjanská i Belgorodská oblast se nacházejí u hranic s Ukrajinou, kterou Rusko vojensky napadlo loni v únoru, a oblastní úřady obou regionů poměrně často hlásí ostřelování nebo útoky bezpilotních letounů na své území, ze kterých obvykle viní Ukrajinu. Kyjev se k úderům oficiálně nehlásí.

Gladkov v lednu podle agentury AFP řekl ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, že od začátku ruské invaze zemřelo v Belgorodské oblasti 25 lidí a další desítky utrpěly zranění. Z jejich smrti obvinil ukrajinské ostřelování oblasti.

Agentura AFP v souvislosti s posledním incidentem v Belgorodu poznamenala, že ruské letouny provádějí pravidelné přelety nad tímto městem od loňského února, kdy Moskva zahájila vojenskou agresi vůči sousední zemi. Připomněla rovněž případ z loňského října, kdy se ruský bombardér Su-34 zřítil na obytný dům v jihoruském městě Jejsk v Krasnodarském kraji, který se nachází u Azovského a Černého moře, přičemž zahynulo 16 lidí včetně dětí.

Tagy:
Ukrajina Rusko Kyjev Belgorod Suchoj Su-34 Vjačeslav Vladimirovič Gladkov