Krvavý účet za Avdijivku: Rusové utrpěli obrovské ztráty, obránci čelili masivní přesile

Ukrajinci pali na ruske pozice u Avdijivky.

Ukrajinci se stahují

Ukrajinské stažení z Avdijivky zřejmě znamená konec téměř dvouleté bitvy a také jednoho z nejkrvavějších střetů celé války. Rusové se město snažili intenzivně dobýt poslední dva měsíce a na některých místech měli podle agentury Unian přesilu v poměru až sto ku šesti. Moskva ale v bitvě ztratila tisíce mužů.

Avdijivka – vstupní brána na Donbas – padla do rukou Rusů. V noci na sobotu oznámilo ukrajinské velení, že z města včas stáhlo své zbývající vojáky, aby je neobklíčili Rusové. Ústup byl podle Kyjeva zdařilý a Ukrajinci při něm utrpěli jen malé ztráty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největší zvrat na frontě od dobytí Bachmutu. Ukrajinci prchli z Avdijivky, Syrskyj řekl proč

Celá bitva o Avdijivku byla z hlediska ztrát mimořádně krvavá. Alespoň z pohledu západních expertů a ukrajinských odhadů. Rusové sami ztráty nezveřejňují.

Má se za to, že boj o Avdijivku byl vedle Bachmutu nejkrvavější bitvou celé války. Analýza webu Forbes na konci roku uvedla, že Rusové tam ztratili minimálně 13 tisíc vojáků. Boje ale ještě vrcholily další dva měsíce.

„Celkově se nám podařilo eliminovat více než čtyři tisíce ruských vojáků. Myslím, že nikdy neměli takové ztráty jako v bojích o Avdijivku,“ uvedl v pátek pro agenturu Unian ukrajinský důstojník Maksym Zhorin. Nespecifikoval ale, v jakém časovém období mělo k těmto ztrátám dojít. Pokud Rusové ztratili tolik vojáků v posledních dnech, mohly ruské ztráty v bitvě o Avdijivku přesáhnout i 20 tisíc mužů.

Pro srovnání – podle odhadů Spojených států zemřelo 20 tisíc Rusů během prvních šesti měsíců války. Je pravděpodobné, že Ukrajinci měli u Avdijivky nižší, ale též významné ztráty.

Ukrajinci čelili gigantické přesile

Před začátkem ozbrojeného konfliktu žilo v Avdijivce asi 30 tisíc lidí. Místní válku znají dobře. O strategicky položené město se bojuje prakticky od roku 2014, kdy se části Donbasu zmocnili proruští separatisté.

Během války na Ukrajině pak byla Avdijivka pod permanentním tlakem. Ukrajincům se dlouhou dobu dařilo bránit město i navzdory neuvěřitelné početní nevýhodě.

Agentura Unian s odkazem na vojenský zdroj uvedla, že Rusové měli na některé pozice – které bránilo třeba jen šest ukrajinských vojáků – posílat sto mužů.

Na sklonku bitvy pak Rusové v důsledku ostřelování zapálili v avdijivské koksovně nádrž se zbytky naftalenu a sklad živičných pryskyřic. Pod rouškou hustého dýmu se pak snažili útočit na pozice ukrajinských obránců.

VIDEO: CNN na ukrajinské východní frontě

Tagy:
válka Ukrajina ztráty Rusko stažení vojsk dobytí Avdijivka