Rusové prchali a páchali škody. Část vodní elektrárny vyhodili do povětří, tvrdí média

Ruské okupační síly vážně poškodily hráz Kachovské vodní elektrárny v Chersonské oblasti, uvedla v sobotu ukrajinská televize Hromadske s odvoláním na satelitní snímky americké společnosti Maxar Technologies. Podle ní byly severní část přehrady a vrata zdymadel zničeny.

Ruský list Izvestija v sobotu na svém webu zveřejnil video údajně zachycující vyhození silničního mostu na přehradě Kachovské vodní elektrárny u Chersonu do povětří. „Na záběrech je vidět jasný záblesk a následný silný výbuch,“ napsal deník, aniž zmínil, že inkriminovaný most – podobně jako další mosty v Chersonu a okolí – zničili Rusové při ústupu za řeku Dněpr. Ten podle ruského ministerstva obrany ruské jednotky dokončily v pátek ráno.

Obě znepřátelené strany se vzájemně opakovaně obviňovaly z plánů prolomit přehradu za pomoci výbušnin, což by způsobilo zaplavení velké oblasti po proudu řeky a nejspíše způsobilo velké škody v okolí Chersonu.

To bylo jediné oblastní centrum, které Rusové dobyli po invazi zahájené na konci února, připomněla agentura Reuters. Ukrajinští vojáci osvobodili Cherson v pátek.

Tagy:
Ukrajina výbuch Rusko Chersonská oblast Kachovská vodní elektrárna válka invaze