Odveta za Cherson? Ukrajinci se obávají tvrdých raketových útoků na civilisty, říká reportér

Tank v Mariupolu zaútočil na obytný dům. (11. 3. 2023)

Jak to aktuálně vypadá v ulicích Mykolajivu?

Ukrajina zasadila Moskvě další výrazný úder, když donutila ruskou armádu ke stažení z Chersonské oblasti. Podle reportéra CNN Prima NEWS na Ukrajině Patrika Kaizra se tamní obyvatelé obávají tvrdé pomsty. V nedalekém Mykolajivu následkem bombardování zemřelo během čtvrteční noci sedm lidí.

„Mluví se tu o tom, že Rusko připravuje odvetu za stažení z Chersonu a že masivně posbírá rakety, které má ještě k dispozici, a tvrdě zaútočí na Ukrajinu,“ popisoval Kaizr možné chování okupantů v následujících týdnech. Stejnou reakci provedlo již při úspěšném útoku na Kerčský most, který byl klíčovým spojením mezi pevninským Ruskem a okupovaným poloostrovem Krym.

První vlaštovky ruské pomsty byly prý už k vidění během čtvrteční noci v metropoli Mykolajiv. „V noci tu byl třikrát vyhlášen letecký poplach a ve tři hodiny ráno zde dopadly rakety na civilní dům, což si vyžádalo sedm obětí,“ líčil přímo z místa Kaizr.

Ruský ústup z Chersonské oblasti prý ještě rozhodně není kompletní a nebude tomu tak ani v následujících dnech. „Na pravém břehu má zůstávat zatím stále 18 až 22 tisíc vojáků,“ řekl reportér.

Jenom samotné „začištění“ Chersonu je podle Kaizra otázkou minimálně jednoho týdne. „Z města přichází zprávy, že nově mobilizovaní vojáci se převlékají do civilu a zůstávají ve městě, kde mají přebývat v bytech, které opustili uprchlíci před válkou. Na stejnou dobu odhaduje ústup celé ruské armády z oblasti ukrajinské ministerstvo obrany,“ uzavřel Kaizr.

Tagy:
Moskva Ukrajina CNN Prima NEWS Krym Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Mykolajiv Chersonská oblast Most přes Kerčský průliv