Rutinér Nadal nevěřícně zíral. Podavač míčků mu vzal raketu, navrácení se nedočkal

Absolutní pečlivost, rutina a pověrčivost. Tyto věci jsou nedílnou součástí kariéry Rafaela Nadala. Proto byl podle počtu grandslamových titulů nejlepší tenista historie celkem vykolejený, když mu jeden z podavačů míčků vzal v úvodním zápase Australian Open raketu. Svého „ukradeného“ náčiní se nedočkal, pokračoval s náhradním a ve čtyřech setech si obhájce trofeje došel k postupu do druhého kola.

Rafael Nadal lpí na detailech. Kromě tenisových schopností se na kurtu proslavil tím, že z pověrčivosti u lavičky rozmisťuje lahve s pitím. Podání oddaluje rutinou, kdy si vždy povytáhne šortky, triko, poté si upraví vlasy za pravé ucho, sáhne si na nos a upraví vlasy za levé ucho.

Zkrátka všechno musí dělat tak, jak je roky zvyklý. Do jeho dennodenní praxe nezapadlo, když mu v úvodním setu prvního zápasu na Australian Open proti Britovi Jacku Draperovi zmizela raketa, se kterou chtěl ještě hrát. Během pauzy – ve chvíli, kdy nasazená jednička melbournského grandslamu vedla 4:3 – chtěl Nadal dát vyplést své náčiní, ale ne to, které doposud používal.

Jenže jeden z podavačů míčků konal rychleji, než se zkušený Španěl stihl rozkoukat. A najednou s úsměvem musel situaci vysvětlovat svému soupeři i umpirovému rozhodčímu. „Podavač míčků mi vzal raketu. Tahle měla jít na výplet, ne tamta. Potřebuju raketu zpátky, potřebuju tlumítko vibrací, které na ní je,“ vyprávěl nevěřícně.

Bylo mu to málo platné, musel pokračovat bez své – v tu chvíli upřednostňované – rakety, jež už byla někde v útrobách Rod Laver Areny. Ale i s náhradní výbavou doklepl první sadu do konce v poměru 7:5. Druhý set prohrál jasně 2:6, ale velký šok 36letý Nadal odvrátil po dalších dějstvích s výsledky 6:4 a 6:1.

Majitele 22 rekordních grandslamových titulů čeká ve druhém kole Američan Mackenzie McDonald. Pokud vyhraje, odpoutá se v tabulce výher ve dvouhře na třetím místě od Ivana Lendla. Momentálně oba mají 1068 vítězství.

Tagy:
Rafael Nadal tenis sport Ivan Lendl Australian Open tenisová raketa tenis Austrálie Melbourne Jack Draper podavač míčků Mackenzie McDonald