České mládí, polská královna Iga a Djokovičova honba za katarzí. Začalo Australian Open

Austrálie od pondělí nabízí bohaté tenisové menu, které má i mnoho českých ingrediencí. Právo hrát hlavní soutěž grandslamu v Melbourne získalo hned 14 tuzemských zástupců, byť expert Vladislav Šavrda pro CNN Prima NEWS připouští, že v posledních letech byly vhodnější chvíle na konstatování: „Teď by jeden z nejcennějších turnajů mohl někdo z nich vyhrát.“ Leitmotivem události u „protinožců“ je pak pokračování příběhu Novaka Djokoviče.

Čtrnáctka českých hráček a hráčů v hlavní soutěži Australian Open je od prvního kola redukována. Ostatně ani nebyla jiná možnost, protože los proti sobě do sestrovraždeného souboje poslal Barboru Krejčíkovou a mladičkou Sáru Bejlek – jednu ze tří českých teenagerek, přičemž v celém pavouku jich je dohromady sedm ze všech zemí světa. Zajímavá vizitka pro tuzemský tenis, celkový věkový průměr jeho vyslanců je při vysokém počtu jen 23,4 roku.

Češi na Australian Open:

Ženy: Petra Kvitová (16. v žebříčku), Barbora Krejčíková (21.), Marie Bouzková (26.), Karolína Plíšková (31.), Kateřina Siniaková (48.), Tereza Martincová (73.), Markéta Vondroušová (78.), Linda Fruhvirtová (80.), Karolína Muchová (133.), Brenda Fruhvirtová (135.), Sára Bejlek (175.).

Muži: Jiří Lehečka (78.), Tomáš Macháč (115.), Dalibor Svrčina (219.).

„Velmi příjemný fakt,“ podotýká pro CNN Prima NEWS Vladislav Šavrda, bývalý hráč, daviscupový kapitán a generální manažer klubu I. ČLTK Praha. Připomíná, že česká účast mohla být ještě bohatší. „Kdyby nebylo absolutně necitlivého přístupu australského tenisového svazu, tak jich bylo dokonce 15. Linda Nosková si určitě zasloužila dostat divokou kartu. Tím by i věkový průměr šel dolů,“ připomněl fakt, že velká naděje po senzační finálové účasti na turnaji v Adelaide a proniknutí do první stovky žebříčku musela do kvalifikace grandslamu, která pro Noskovou skončila po prvním zápase.

„Fandím jí. Je to sympatická hráčka s velmi přirozeným a postupným vývojem výkonnosti. Nemyslím si, že by ji to nějak poznamenalo a neměla se kvůli tomu v budoucnu prosadit,“ poznamenal Šavrda k vítězce juniorky Roland Garros z roku 2021.

Upozorňuje také na to, že v případě českých zástupců dochází v případě melbournské akce – a nejen tam – na velkou genderovou nerovnost. „Je tady jasný nepoměr, když hraje 11 Češek a tři Češi, ale myslím si, že v dalších letech se bude mužská část výrazněji prosazovat,“ řekl expert k tomu, že Jiřímu Lehečkovi, Tomášovi Macháčovi a Daliboru Svrčinovi by měli přibýt kolegové.

Větší šance jsou ale tradičně vkládány do dam.

Ženskému tenisu chybí větší rivalita

Podle Šavrdy je zvláště takto zkraje sezony těžké tipovat, která z nich bude dělat českým fanouškům v dalších dnech největší radost. „Nebral bych v potaz výsledky z posledního turnaje před grandslamem, protože tam jsou hráčky trochu svázané tím, že už potřebují být před velkou akcí v dobré formě. V Adelaide jsme v semifinále viděli dva dopředu vzdané zápasy – koncentrace na připravenost pro Australian Open je obrovská,“ uvedl. Nejvíce ale momentálně věří Petře Kvitové, která si v prvním kole poradila s Alison Van Uytvanckovou.

Zároveň 70letý tenisový funkcionář zmínil, že před grandslamy v posledních letech byl ochotnější připustit, že velkou událost může vyhrát některá z Češek. „Přiznávám, že když v první desítce byly tři Češky, pravděpodobnost na celkový triumf byla větší. Teď ženskému tenisu kraluje Polka Iga Šwiateková, vypadá jako jasná favoritka. Každopádně ženský tenis je nepředvídatelný.“

Takže překvapit mohla i grandslamová debutantka Brenda Fruhvirtová, které je teprve 15 let a mezi všemi 128 účastnicemi se neobjevila mladší hráčka. Loni řádila navzdory nízkému věku na méně prestižních profesionálních turnajích, letos na sebe chce upozornit i v nejvyšších patrech. „Pro Brendu je to mimořádný úspěch. Historie si pamatuje podobné případy – například Martinu Hingisovou, Moniku Selešovou nebo v nedávné minulosti Američanku Cori Gauffovou. Všechny ve věku kolem 15 let už hrály výborně,“ řekl Šavrda. Pro Fruhvirtovou skončila premiéra porážkou 5:7 a 2:6 se zkušenou Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou.

Ale zpět k ženě, o které už český odborník mluvil, tedy Ize Šwiatekové, která vede ženský ranking o bezmála šest tisíc bodů. „Před rokem a půl se zdálo, že bude jako Iga dominovat Ashleigh Bartyová. Ale pak nečekaně ukončila kariéru v 25 letech. Ohromný náskok v žebříčku je jedna věc, možná ne tolik vypovídající. Nicméně momentálně je Šwiateková opravdu nejlepší. Ostatní tenistky nejsou tak spolehlivé. Jednorázově na turnaji ji mohou ohrozit, ale celkově ne. Vypadá, že je dobře připravená na celou sezonu. Samozřejmě teď ženskému tenisu chybí větší rivalita – něco, o co se u mužů dlouho starala svatá trojice – Roger Federer, Rafael Nadal a Novak Djokovič. To bylo strašně zajímavé.“

Právě Djokovič bude v Austrálii pod nejintenzivnější září reflektorů. Jako největší favorit, jehož cesta melbournským grandslamem už devětkrát skončila zvednutím trofeje nad hlavu. Ale také jako muž, který se loni u „protinožců“ stal vyvrhelem kvůli tomu, že nebyl očkovaný proti koronaviru, což místo titulové obhajoby znamenalo deportaci ze země ještě před startem turnaje.

„Bude extrémně motivovaný,“ tuší ohledně hvězdného Srba Šavrda. „Loni narazil na extrémně necitlivý přístup australské vlády i pořadatelů. Přeju mu, aby ukázal, že je nejlepší na světě. Má to trochu usnadněné o to, že kvůli zraněnému stehnu bude chybět světová jednička Carlos Alcaraz. Jedním z kandidátů na titul by normálně byl i Alexander Zverev, jenže má po těžkém zranění zatím daleko do mistrovské formy. Hlavním konkurentem tedy bude určitě loňský finalista Daniil Medveděv a Nick Kyrgios pokud bude mít čistou hlavu,“ připomněl expert domácího bouřliváka.

Kyrgios se ale v první den turnaje na poslední chvíli odhlásil, do hry ho nepustí natržený meniskus. „Jsem zdrcený. (…) Je to brutální rána,“ posteskl si. A tak má Djokovič ještě o něco volnější cestu.

„Jednak má na Austrálii výsledkově skvělé vzpomínky, je v pořádku a má i tu výhodu, že bude hrát zápasy ve večerním bloku, vyhne se vyčerpávajícím vedrům. Fyzicky i psychicky je mimořádně dobře připraven,“ hodnotil dále Šavrda.

Rodák z Bělehradu hraje na Australian Open kromě katarze po zážitku z minulého roku také o to, aby vyrovnal v počtu grandslamových trofejí loňského šampiona Rafaela Nadala. Španěl jich má rekordních 22.

Tagy:
Austrálie Rafael Nadal tenis Petra Kvitová Novak Djokovič Melbourne sport Nick Kyrgios Novak Djoković Vladislav Šavrda Australian Open Adelaide Iga Šwiateková Brenda Fruhvirtová Linda Nosková tenis Sára Bejlek Carlos Alcaraz Iga Świąteková Austrálie Barbora Krejčíková Australian Open Linda Nosková