Rybáři vylovili rybník Rožmberk. Vánoční kapři letos podraží až o 20 korun za kilogram

Rybáři zahájili výlov Rožmberka

Vánoce se pomalu blíží, a tak spotřebitele začíná zajímat cena tradičního kapra. Ta se letos zvýší minimálně o deset procent. Cena za kilo ryby bude začínat na 130 korunách. Od pátku do neděle proběhl výlov prvního z celkem 250 třeboňských rybníků a rovnou toho největšího, Rožmberku.

V pátek v sedm hodin ráno začali rybáři připravovat rybník Rožmberk na výlov. Jihočeskou oblíbenou tradici doprovázeli návštěvníci, kteří se oblíbené akce mohli zúčastnit po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru.

Správný rybář se pozná podle takzvaných prsaček, tedy vysokých gumáků, pláště a kloboučku s volavčím perem. „Rybník musíme nejdřív vypustit, pak si připravíme rybářské náčiní. Přijedou rybáři se sítěmi, do kterých chytnou ryby, které pak musíme roztřídit. Navezeme si je na sádky, kde čekají na Vánoce,“ popsal předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

I na rybáře dopadly ceny energií a zdražení krmiva pro ryby o 100 až 150 %. „Z důvodu změn nákladů odhadujeme pro letošní Vánoce cenu na stánkovém prodeji okolo 130 až 140 korun (za kg),“ vyčíslil předseda představenstva obchodní společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Takový obvyklý vánoční kapr tak letos vyjde zhruba na 420 korun. Loni jsme za kilo kapra platili 120 korun. O rok dříve 110. Lidem ale zdražení zřejmě tolik nevadí. „Kapra nekupujeme tak často, aby se nám to projevovalo na domácnosti, tak v tom problém nevidím,“ popsala jedna z dotazovaných v anketě CNN Prima NEWS. „Je to jednou za rok, tak proč ne,“ sdělil další dotazovaný. Výlov rybníka probíhal celý víkend, a to včetně bohatého doprovodného programu.

Tagy:
Vánoce kapr ceny ekonomika výlov rybníku zdražení Rybník Rožmberk Rybářství Třeboň