Potraviny v Česku zdražují nejrychleji ze zemí EU, míní experti. Co vysoké ceny způsobuje?

V obchodech už několik měsíců probíhá zdražování potravin

Extrémní zrychlování potravin

Některé potraviny v Česku zdražují vůbec nejrychleji ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. Vidět je to například u másla. Odborníci tvrdí, že za velmi drahé potraviny může vysoká sazba DPH (15 %) či údajně přemrštěné marže obchodních řetězců. Ty se ale brání, podle nich situaci zneužívají zemědělci.

Energie, hnojiva či krmiva. Tyto komodity za poslední měsíce výrazně zdražily, což dělá vrásky zemědělcům i potravinářům po celé Evropě. Potraviny však v zemích EU zdražují různým tempem. U některých položek ale cena roste úplně nejrychleji právě v Česku.

„U některých potravin je to tempo vůbec nejvyšší u nás. Příkladem je třeba máslo, v České republice podle Eurostatu zdražilo meziročně o 54 procent. To je suverénně nejvíc ze všech zemí EU,“ potvrdil ekonom Lukáš Kovanda.

Průměrně přitom máslo v Evropské unii podražilo o 35 procent. Dalším nepříznivým příkladem je vepřové maso. Jeho cena v Česku vyskočila za rok o 21 procent, v EU pak „jen“ o 14 procent. Nabízí se tedy otázka, co vysokou cenu zmíněných komodit v tuzemsku způsobuje.

„Nutno zmínit, že v Česku je DPH na potraviny 15 procent, všude jinde ve střední Evropě je nižší. Například v Rakousku mají DPH na potraviny 10 procent, v Polsku 5 procent a v Německu 7 procent,“ porovnal agrární analytik Petr Havel.

Někteří ekonomové ale z drahoty obviňují supermarkety. „Je to skutečně politika obchodních řetězců. Jsou si vědomé toho, že si to Češi nechávají líbit,“ prohlásil Kovanda. Zástupci obchodů zase ukazují prstem na zemědělce, kterým vyčítají i malé investice.

„Mnoho firem roky neinvestovalo do modernizace,“ kritizoval například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza. S tím ale mnozí zemědělci nesouhlasí. Do nových technologií prý investují. Rovněž argumentují tím, že by sice chtěli modernizovat svou výrobu ještě více. To by ale museli promítnout do výkupní ceny, kterou jim prý supermarkety odmítají zaplatit.

Tagy: