Rychlostí skoro 300 km/h po ledovém Bajkalu. Lamborghini si připsalo extrémní rekord

Úspěšný pokus o rychlostní rekord zaznamenala italská automobilka Lamborghini se svým SUV Urus. To poslala na zamrzlou hladinu sibiřského jezera Bajkal. Auto po ní uhánělo rychlostí 298 km/h, a ve své kategorii si tak připsalo extrémní prvenství.

Výrobci sportovních aut mezi sebou tradičně soutěží v rychlosti. Většinou se tak děje na pečlivě připravených silnicích nebo závodních okruzích. Bojovat se dá ale i na ledu. Dokazuje to úspěšný pokus italské automobilky Lamborghini, která si připsala titul nejrychlejšího SUV na tomto kluzkém povrchu.

Lamborghini Urus se muselo vypravit až na zamrzlou hladinu sibiřského jezera Bajkal. Tam v rámci akce Days of Speed dokázalo uhánět rychlostí 298 km/h. Mohlo ale jet ještě rychleji. Během zkoušky na rekord, která se nepočítala, zvládlo 302 km/h, tedy jen tři kilometry pod svým udávaným maximem.

Rekord jen za SUV

Lamboghini Urus mělo k prvenství všechny předpoklady. Pod jeho kapotou sedí benzinový osmiválec s výkonem 650 koní a točivým momentem 850 Nm. Na asfaltu zvládá zrychlení z nuly na 100 km/h za 3,6 sekundy a z nuly na 200 km/h za 12,8 sekundy. Parametry patří mezi nejrychlejší SUV světa.

Za volant vozu usedl jezdec Andrej Leontiev, držitel 18 rekordů. Kromě maximální rychlosti se mu podařilo dosáhnout i na rekord ujetí jednoho kilometru s pevným startem, při kterém zaznamenal v průměru 114 km/h. Rekordy oveřily organizace FIA a RAF, což je Ruská automobilová federace. Výsledky sice budou oficiálně zveřejněny v dubnu, ale Italové se s nimi pochlubili už nyní.

Je důležité ale upozornit na fakt, že Lamborghini Urus se stalo nejrychlejším vozem jen ve své kategorii SUV, nikoliv autem obecně. Absolutní maximum už 10 let drží Audi RS6 s jezdcem Janneem Laitinenem, které se řítilo po zamrzlém Botnickém zálivu rychlostí 335,7 km/h.

Tagy: