S českými zemědělci „vorá“ Evropská komise, vláda má svázané ruce, shodli se experti

Agrární experti Petr Havel a Tomáš Maier

Co na to vaše peněženka (39)

Vláda nic proti Bruselu nezmůže, shodli se v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS agrární experti Petr Havel a Tomáš Maier. Ruce jí podle odborníků svazuje společná zemědělská politika, přičemž může tlačit na EU, jak chce, ale poslední slovo bude mít vždy „byrokratický kolos“. Ukázali tak i na hlavního viníka současné situace, kdy se zemědělci chystají k větším protestům. Důvodů k nespokojenosti je ale více, ale tím nejhlavnějším je přebujelá byrokracie.

Maier zdůraznil, že s českými zemědělci „vorá“ především Evropská komise. Mimo jiné konstatoval, že přes 95 procent agrární politiky přichází právě z evropských úřadů. „Vláda má v tomto ohledu svázané ruce společnou zemědělskou politikou. Byrokracie je v této oblasti opravdu neúměrná a strašlivá,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS. Zmínil, že těch problémů v zemědělství je sice více, ale tohle je opravdový problém. Podotkl, že pravidla se neustále mění a je těžké sledovat například to, jak mají vypadat žádosti o dotace či papírování k různým projektům.

K TÉMATU: Nový cíl EU: Emise skleníkových plynů se mají do roku 2040 snížit o 90 procent

Přebujelou administrativu zkritizoval i Havel. „Jedná se o nejzásadnější problém, který komplikuje podnikání všech bez rozdílu. Podle evropských úředníků prý mělo dojít ke snížení papírování, jenže je tomu naopak,“ řekl analytik. Společnou agrární politiku podle něj může Česko ovlivnit pouze „sedmadvacetinovým“ hlasem mezi dalšími členskými státy.

Zároveň ale upozornil, že si vše ještě ztěžujeme. „Tuzemská byrokracie je přitom ještě o něco horší, než činí průměr napříč EU. Podle analýzy ministerstva průmyslu a obchodu pochází až 56 procent nejrůznějších drobných předpisů či vyhlášek z domácí legislativní dílny. Brusel tedy sice stanovuje základní pravidla, ale my si situaci dále komplikujeme,“ vypíchl Havel v pořadu Co na to vaše peněženka.

Maier následně souhlasil, že Češi jsou v této otázce „papežštější než papež“. Ale přesto si myslí, že současný stav komplikuje hlavně Evropská unie. „Kabinet může prostřednictvím ministra zemědělství tlačit na dění v Bruselu během zasedání rady, ale právě jen onou ‚sedmadvacetinou‘. Je to velký problém a byrokratický kolos, jehož pozměňování je běh na dlouhou trať,“ doplnil odborník.

Co se týče protestů, nemyslí si Havel, že by u nás měly nějaké větší rozměry než jinde v Evropě, kde už proběhly. „Zemědělci se ale můžou trošku svézt s tím, co si vyválčili jejich kolegové v cizině. Ale co se týče zjednodušení byrokracie a dotací bych viděl i oprávněnost tuzemských protestů, protože je zcela evidentní, že stávající podoba zemědělské ekonomiky se musí změnit. Otázkou je jak moc,“ doplnil.

Zástupci z řad tuzemských zemědělců mají první protesty za sebou. Podle jejich slov jim práci komplikuje hromada administrativy. Více se dozvíte v přiložené reportáži:

Tagy:
zemědělství Evropská unie Evropský parlament pořady CNN Prima NEWS Evropská komise Petr Havel vláda zemědělci byrokracie agrární analytik Co na to vaše peněženka Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Ministerstvo zemědělství České republiky Tomáš Maier