„Epidemie“ rakoviny u mladých? Známe možnou příčinu, tvrdí vědci a ukazují do kuchyně


Co stojí za prudkým nárůstem mladých pacientů s rakovinou tlustého střeva? Odpověď se snažili získat odborníci amerického výzkumného týmu PROSPECT. Díky analýze 30 tisíc vzorků mladých žen odhalili jednu z rizikových příčin karcinomu: ultrazpracované potraviny.

Výskyt rakoviny tlustého střeva a konečníku se v posledních dvaceti letech zdvojnásobil, přičemž stále častěji se diagnóza vyskytuje u mladých pacientů. Problém představuje i úmrtnost, kdy v roce 2022 celosvětově v souvislosti s kolorektálním karcinomem zemřel takřka milion lidí. Co za prudkým nárůstem stojí?

ČTĚTE TAKÉ: Šťastný konec malé Lilinky. Po sérii operací se změnila k nepoznání, maminka děkuje za podporu

Na tuto otázku se snažili získat odpověď vědci z amerického výzkumného týmu PROSPECT, který spadá pod záštitu Cancer Grand Challenges. Ve spolupráci s britskou organizací Cancer Research se zaměřili na výskyt rakoviny tlustého střeva u mladých žen. Na základě analýzy vzorků od 30 tisíc žen přišli se zásadním objevem.

Ženy, které konzumovaly nejvyšší množství ultrazpracovaných potravin, měly o 45 procent vyšší riziko vývoje polypů, které mohou rakovině tlustého střeva v raném věku předcházet, uvádí studie.

Čím jsou ultrazpracované potraviny rizikové?

Zmíněné ultrazpracované potraviny jsou určeny k přímé konzumaci nebo k ohřátí. Obvykle mají dlouhou trvanlivost a obsahují přísady a ingredience, které se v domácí kuchyni běžně nepoužívají, jako jsou konzervanty, emulgátory, sladidla, umělá barviva a aromata. Patří mezi ně například zmrzlina, šunka, chipsy, rostlinné náhražky masa, cereálie, sušenky nebo instantní polévky, uvádí Cancer Research.

Vedoucí autor studie, gastroenterolog a profesor na Harvard Medical School Andre Chan, zdůraznil, že se jedná o první studii, která propojuje ultrazpracované potraviny a rakovinu tlustého střeva u mladých lidí. Zároveň se však podle odborníků nejedná o jedinou příčinu, která by vysvětlovala prudký nárůst případů rakoviny u mladých.

Nemoci podléhají tisíce Čechů

Rakovina tlustého střeva a konečníku v České republice patří k nejrozšířenějším typům rakoviny. Každoročně si tuto diagnózu vyslechne více než osm tisíc lidí a téměř polovina pacientů nemoci každý rok podlehne, uvádí Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra České republiky.

Podle lékaře Karana Raje existují tři hlavní příznaky, které mohou naznačovat rakovinu tlustého střeva: neúmyslný úbytek hmotnosti, krev ve stolici nebo krvácení z konečníku a přetrvávající změna při vyprazdňování, uvádí web Gloucestershire Live.

Mezi další varovné signály patří časté bolesti břicha a nadýmání. V některých případech může člověk také ztratit chuť k jídlu nebo pociťovat únavu a bledost.

Kolorektální karcinom navíc není nemocí pouze starších a rizikovějších skupin. Rakovina tohoto typu se stále častěji objevuje také u relativně zdravě žijících a sportujících lidí, uvádí časopis Lancet. V jejich případě je doba od prvních příznaků až po návštěvu lékaře šestkrát delší než u starších osob.

Základní roli proto hraje čas. V České republice existuje od roku 2000 bezplatný screeningový program, který je určen ženám i mužům od 50 let. V reakci na růst počtu pacientů i v mladších věkových kategoriích však od roku 2026 nastane změna. Od 1. ledna bude screening prováděn od 45 do 74 let, uvádí web Vojenské zdravotní pojišťovny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Epidemie chřipky přijde letos dříve, varují odborníci. Doporučují tři hlavní zásady