Kytaře jsem koupila letenku, popsala vdova po Žbirkovi. Poslední album bude výjimečné

Jediná elektrická kytara Mekyho Žbirky odcestovala s jeho manželkou do Londýna.

Cesta i s Mekyho kytarou za kanál La Manche

Na sociálních sítích se po smrti zpěváka Mekyho Žbirky začal objevovat hashtag „Meky navždy“ jako předzvěst posledního alba a obřího vzpomínkového koncertu, který je naplánován na letošní podzim. Album vzniká v londýnském studiu a CNN Prima NEWS pro vás bude exkluzivně sledovat přípravy a zrod desky i koncertu. Tady je první etapa – cesta i s Mekyho kytarou za kanál La Manche.

Na den, kdy Meky Žbirka odešel do hudebního nebe, nikdo nezapomene. Byla to nečekaná ztráta. Zanechal zde velký odkaz, ale i spoustu rozdělaných věcí, včetně alba, které stačil složit a nazpívat.

Aby mohlo být dokončeno, bylo třeba Mekyho vrátit do Londýna. Jeho jediná elektrická kytara Telecaster, která se stala legendární, nesměla na albu chybět, a tak se bude Meky alespoň takto na jeho dokončení podílet.

„Meky měl mnoho kytar, tato však byla jeho jediná elektrická, a tak jsme se s Davidem (Mekyho synem, pozn. red.) domluvili, že mu ji přivezu do studia. Nechtěla jsem ji vláčet v zavazadlovém prostoru, takže jsem jí koupila vlastní letenku,“ prozradila vdova Kateřina Žbirková.

Instrukce nedostali

Londýnské studio Konk lídra legendární kapely The Kinks, ve kterém David dodělává Mekyho album, stojí nemalé peníze, a tak je každá minuta drahá. Delší dobu se spekulovalo, že manželka dostala od hudebníka instrukce, jak má po jeho smrti s rozdělanými projekty naložit. To však popírá. „Jeho odchod byl nečekaný, netušila jsem, že to bude tak rychlé. Jen dodělávám vše, co bylo rozdělané, nedával mi žádné instrukce,“ podotkla.

Syn hudebníka nyní pracuje na aranži, jeho otec zvládl před smrtí nahrát zpěv. „David si vybral bravurní muzikanty a už jenom genius loci ve studiu Konk a mladá krev zaručuje, že album bude úplně jiné,“ podotkla jeho matka Kateřina. A čím navíc bude album výjimečné? „Je to první album, na kterém tátovi bubnuji. O to víc je to pro mě zásadní,“ podotkl David.

Dalším velkým projektem měl být narozeninový koncert Mekyho Žbirky 21. října, ale po jeho smrti se z oslavy stala vzpomínka. „Měli jsme už zarezervovaný termín koncertu, takže to nešlo zrušit. Objeví se na něm přes dvacet zpěváků,“ přiblížila Žbirková. I album „Posledné veci“ spatří světlo světa už brzy, takže se máme na co těšit.

Tagy: