Požár lesa vypukl i na Zlínsku. Bojuje s ním 33 jednotek hasičů, platí 3. stupeň poplachu

Asi čtyři hektary lesa u Lukovečku na Zlínsku zasáhl v pondělí večer požár. Na místě je 33 jednotek hasičů i vrtulník. Byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř, uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Likvidace požáru bude podle ní vyhlášena asi až v pozdních nočních hodinách. Před 21:30 zásah hasičů stále pokračoval.

Požár byl hasičům nahlášen krátce po 18:00. „Jedná se o požár o rozsahu zhruba 200 krát 200 metrů. Vzhledem k tomu, že je velké sucho, tak se stále šíří,“ uvedla Javoříková.

Několika hodinový zásah mají za sebou, ale stále i před sebou hasiči na Zlínsku, kteří bojují s rozsáhlým požárem v...

Posted by HZS Zlínského kraje on Monday, July 25, 2022

„Na místo byl povolán i vrtulník, který nám s pomocí bambivaku pomáhá k rychlejšímu hašení. Nabíráme vodu do bambivaku na poli a vrtulník pak letí nad zasažené místo,“ doplnila. Bambivak je zavěšen pod vrtulníkem a je možno do něj nabírat vodu a poté ji vypouštět, aniž by vrtulník musel přistát.

Největší komplikací při boji s plameny je podle hasičů nedostupnost hasební vody. „Tu hasiči nejprve čerpali z nedalekého rybníku a vozili k místu plnění bambivaku. Nyní vodu vozí kyvadlově z požární stanice Holešov,“ doplnili hasiči.

Na místo se dostavil i vyšetřovatel hasičů, který zjišťuje příčinu vzniku požáru a výši škody. Podrobné ohledání zasaženého prostoru provede až v úterý za denního světla. „Velitel zásahu vyhlásil lokalizaci požáru. Jednotky stále zůstávají v plném počtu na místě zásahu a pokračují dál v hasebních pracích,“ uzavřeli hasiči.

Tagy: