Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila zdravotně závadná hluboce zmrazená kuřecí stehna v prodejně MAKRO Cash & Carry ČR v Praze. Kontroloři v potravině zjistili patogenní bakterii Salmonella Infantis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. SZPI o tom informovala na svém webu.
Vzorek nebezpečné potraviny inspektoři zajistili v prodejně v Jeremiášově ulici v Praze 5 během kontroly uskutečněné 29. ledna 2024. Minimální trvanlivost zdraví nebezpečných hluboce zmrazených kuřecích stehen bez kostí a kůže je do 14. ledna 2025.
ČTĚTE TAKÉ: V prodeji byly desítky kilogramů nebezpečných párků. Mohou obsahovat listérie, nemají se jíst
Konkrétní šarže problematického produktu je označená číslem 24031102. Jde o stehna v balení o hmotnosti 2,5 kilogramu od výrobce WE Trade. Zemí původu je Ukrajina.
Salmonelóza je nebezpečné onemocnění, ke kterému nejčastěji dochází požitím infikované potraviny. Salmonely jsou původci gastroenteritidy a tyfoidní horečky a celosvětově patří mezi nejvýznamnější patogeny způsobující onemocnění z potravin.
MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Chobotnice, spirála nebo ježek. Jak správně naříznout špekáček při opékání?