Připomínáte Jakeše, vzkázal Koten Fialovi kvůli platům. Nejsme loseři, namítl premiér
salmonela
Výpis příspěvků ke štítku „salmonela“
Kuřecí maso se salmonelou prodával velký řetězec v Česku. Úřad varuje, můžete ho mít doma
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) na svém webu varovala před infikovaným kuřecím masem ze zahraničí, které bylo možné pořídit v prodejně Tesco. Podle zveřejněných informacích maso původem z Ukrajiny obsahuje salmonelu.
Salmonela v kuřecím mase z Ukrajiny na pultech v Česku. Inspekce upozornila na velký řetězec
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila zdravotně závadná hluboce zmrazená kuřecí stehna v prodejně MAKRO Cash & Carry ČR v Praze. Kontroloři v potravině zjistili patogenní bakterii Salmonella Infantis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. SZPI o tom informovala na svém webu.
Salmonela v drůbeži na pultech v Česku. Inspekce varovala před výrobky z konkrétních řetězců
Další drůbeží maso dovezené do Česka z Maďarska obsahovalo bakterie, které způsobují salmonelózu, zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Šlo o mražená husí prsa a kachnu. Inspektoři odebrali vzorky v Kauflandu a v Albertu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. S prodejci těchto potravin zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty.
Evropské úřady bijí na poplach před salmonelou. Evidují už tisíce nakažených
V letošním roce bylo v 16 evropských zemích zaznamenáno přes 330 případů nákazy salmonelou. Jsou to tisíce lidí, jeden pacient dokonce zemřel. Ve většině případů bylo zdrojem salmonelózy kuřecí maso. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí varuje že nakažených bude přibývat.
Kontrola objevila salmonelu v mase z Brazílie a Ukrajiny. Experti radí, jak postupovat
Více než osm tun objeveného kuřecího masa se salmonelou z Brazílie a Ukrajiny. To je výsledek mimořádné kontroly Státní veterinární správy ČR. Část závadného masa skončila v jídelnách, restauracích a něco už i v žaludcích konzumentů. Experti nicméně veřejnost uklidňují – v případě, že se maso správně tepelně zpracuje, není se čeho bát.
Ferrero stahuje z českého trhu další výrobky. V čokoládách Kinder může být salmonela
Italský výrobce cukrovinek Ferrero stahuje z českého a slovenského trhu veškeré výrobky vyrobené v jeho závodě v Arlonu v Belgii, kde firma pozastavila provoz. Děje se tak v souvislosti s aktuálním vyšetřováním, které se týká několika hlášených případů salmonely, jež by mohly souviset s čokoládami této společnosti.
Kinder v Česku stahuje některé čokolády. Reaguje na hlášené případy salmonely
Italský výrobce cukrovinek Ferrero preventivně stahuje z trhu v ČR a na Slovensku některé šarže čokoládových vajíček nebo bonbonů Kinder vyrobených v Belgii. Reaguje na možné spojení s několika hlášenými případy salmonely, v žádném z výrobků firmy ale testy tuto bakterii nenašly. Společnost Ferrero to ve sdělila ve středu. Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění.
Kinder stahuje z prodeje část čokoládových vajec. Salmonelou se nakazily desítky dětí
Některá čokoládová vajíčka Kinder Surprise byla ve Velké Británii stažena z prodeje v souvislosti s případy salmonely. Ta se většinou vyskytla u malých dětí do pěti let. Závadné sladkosti byly vyrobeny v jedné belgické továrně. Celkem bylo zaznamenáno 63 případů. Firma se omluvila, informovala britská BBC.
Hořčice s úlomky kovů a dětská kaše se salmonelou. Nebezpečné zboží stahují z trhu
Z českých pultů řetězce Kaufland se stahuje nebezpečná hořčice od značky Malva. Kremžská hořčice 400 gramů s datem minimální trvanlivosti do 19. února 2022 totiž může obsahovat úlomky kovů. Na Slovensku zase hygienici odhalili v nemléčné kaši české firmy Nutricia pro kojence salmonelu.
Infekční kliniky mají v létě napilno. Jak se vyhnout obávaným střevním virózám?
Přestože jsme v létě obecně „zdravější“, s teplým počasím totiž ubývá viróz, chřipek i nachlazení, měli bychom být opatrní. V letních měsících se totiž daří zejména střevním infekcím. Jak předcházet infekční salmonelóze a dalším infekcím, které nás mohou pěkně potrápit? CNN Prima NEWS oslovila Pavla Dlouhého, primáře infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.
V mase z Polska byla salmonela. Půldruhé tuny kuřecího bylo určeno k výrobě kebabů
Veterináři v Blatné na Strakonicku odhalili, že kuřecí maso použité k výrobě asi 1,5 tuny kebabů obsahovalo salmonelu. Žádný z polotovarů se nedostal na trh. Provozovateli hrozí ve správním řízení pokuta až 50 milionů korun, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
Polské kuře přiotrávilo salmonelou stovky lidí. Úřady prověřují i pět podezřelých úmrtí
Ve Velké Británii mají podezření, že následkem kontaminovaných kuřat dovezených z Polska zemřelo pět lidí a stovky dalších, včetně dětí, se přiotrávily. Maso bylo zpracováno na levné mražené nugety a obalované kuřecí výrobky prodávané velkými obchodními řetězci. O případu informoval web Daily Mail.