
Syndromem vyhoření trpí nejen pracovníci, ale i pečující rodiče. Proč nemoc nepodceňovat?
V jedné z prodejen obchodního řetězce Lidl ve Frýdku-Místku objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mleté kuřecí maso, které obsahovalo bakterie salmonely. Vyrobila jej společnost, za níž stojí známý podnikatel a politik Zdeněk Jandejsek (Stačilo!).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela pražskou provozovnu na výrobu trdelníků. Prodejna na Václavském náměstí, kterou provozuje La Boutique della Pizza s. r. o., kromě jiných nedostatků neměla zajištěný přístup k tekoucí vodě, inspekce odhalila i plíseň v lednici a na webu Potraviny na pranýři upozornila na možné riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na nevyhovující sušené fíky, které byly k dostání v řetězci Makro. Testy odhalily nadlimitní množství škodlivých látek a mohou pro lidské zdraví představovat riziko.
Oblíbený potravinový řetězec Kaufland čelí skandálu. V jedné z jeho prodejen totiž inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) učinili znepokojivý objev – v baleních několika různých druhů prodávané mouky se vyskytovali živí škůdci, kteří navíc lezli i po regálech.
Myší trus, plíseň v chladicích zařízeních i výrazně zanedbaný úklid – to vše objevili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v kuchyni ostravské restaurace Original Baseball Restaurant Arrows minulý pátek. Inspekce o tom informovala na sociální síti X. Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám proto uzavřela kuchyň a sklad suchých potravin, zbytku provozovny se zákaz užívání prostor netýká.
Exemplární sankce v řádech stovek tisíc či milionů korun by mohly přimět obchodní řetězce, aby se k zákazníkům chovaly spravedlivě. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Narážel tím na nesprávné vypočítávání slevových akcí či na neadekvátní marže.
Koupili jste si slunečnicový chléb a měli jste pocit, že je v něm málo semínek? Nebo třeba cizrnovou pomazánku, která cizrnu „viděla jenom z rychlíku“? Taková situace skutečně může nastat. České předpisy totiž ne u všech potravin definují minimální množství surovin, podle kterých se následně pochutina jmenuje. Od léta by se to ale mohlo změnit.
Kontrolorům se v restauraci U Tří bříz v Prostějově naskytl otřesný pohled. Našli zde plesnivé stropy i stěny, špínu nebo myší trus. Kvůli otřesným hygienickým podmínkám v úterý zakázali provozovatelům podniku užívat kuchyň a sklad sudů. Hned den nato však zákaz uvolnili. Informovala o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve středu nařídila uzavřít motorest Rohlenka v Jiříkovicích na Brněnsku. Ve známém podniku u dálnice D1 našli inspektoři mrtvé hlodavce, plísně a nepořádek. Snímky z kontroly zveřejnili na webu Potraviny na pranýři.
Sníst, nebo vyhodit potraviny po datu spotřeby? Možná se to zdá jako absurdní otázka, ale existují lidé, kteří prošlé potraviny jedí pravidelně. A nejen to, dokonce se tím chlubí. Jenže datum spotřeby na obalech není jen tak pro legraci – hlavně u rychle se kazících potravin je obzvlášť důležité. Konzumace prošlého jídla totiž může vést k vážným zdravotním problémům.
Oproti loňskému lednu zdražilo balení 10 vajec o více než třetinu, konkrétně o 37 procent. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Spotřebitelé tak kvůli vyšším cenám koukají i po nejmenší kategorii – takzvané velikosti „S“. Jak se vlastně velikost vajec určuje a jak poznat zemi původu?
Osm z 18 vzorků olivových olejů, které kontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), nesplnilo kritéria stanovená právními předpisy. Oleje nejčastěji neodpovídaly označení extra panenský olivový olej a spadaly do některé nižší kategorie. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.