
Šílený hazard. Mladík v BMW se v obci na Hronovsku řítil rychlostí 140 km/h, vezl nezletilé
Dlouhá léta fungující První doubravnickou restauraci v Brně v ulici Milady Horákové zavřela v úterý Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Důvodem byl kromě jiného výskyt švábů, řekl ve středu mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Restaurace nebyla ani zabezpečena proti pronikání hmyzích škůdců. Stav restaurace zveřejnila inspekce na webu Potraviny na pranýři.
V jedné z prodejen obchodního řetězce Lidl ve Frýdku-Místku objevili pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) mleté kuřecí maso, které obsahovalo bakterie salmonely. Vyrobila jej společnost, za níž stojí známý podnikatel a politik Zdeněk Jandejsek (Stačilo!).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce uzavřela pražskou provozovnu na výrobu trdelníků. Prodejna na Václavském náměstí, kterou provozuje La Boutique della Pizza s. r. o., kromě jiných nedostatků neměla zajištěný přístup k tekoucí vodě, inspekce odhalila i plíseň v lednici a na webu Potraviny na pranýři upozornila na možné riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozornila na nevyhovující sušené fíky, které byly k dostání v řetězci Makro. Testy odhalily nadlimitní množství škodlivých látek a mohou pro lidské zdraví představovat riziko.
Oblíbený potravinový řetězec Kaufland čelí skandálu. V jedné z jeho prodejen totiž inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) učinili znepokojivý objev – v baleních několika různých druhů prodávané mouky se vyskytovali živí škůdci, kteří navíc lezli i po regálech.
Myší trus, plíseň v chladicích zařízeních i výrazně zanedbaný úklid – to vše objevili inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce v kuchyni ostravské restaurace Original Baseball Restaurant Arrows minulý pátek. Inspekce o tom informovala na sociální síti X. Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám proto uzavřela kuchyň a sklad suchých potravin, zbytku provozovny se zákaz užívání prostor netýká.
Exemplární sankce v řádech stovek tisíc či milionů korun by mohly přimět obchodní řetězce, aby se k zákazníkům chovaly spravedlivě. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Narážel tím na nesprávné vypočítávání slevových akcí či na neadekvátní marže.
Koupili jste si slunečnicový chléb a měli jste pocit, že je v něm málo semínek? Nebo třeba cizrnovou pomazánku, která cizrnu „viděla jenom z rychlíku“? Taková situace skutečně může nastat. České předpisy totiž ne u všech potravin definují minimální množství surovin, podle kterých se následně pochutina jmenuje. Od léta by se to ale mohlo změnit.
Kontrolorům se v restauraci U Tří bříz v Prostějově naskytl otřesný pohled. Našli zde plesnivé stropy i stěny, špínu nebo myší trus. Kvůli otřesným hygienickým podmínkám v úterý zakázali provozovatelům podniku užívat kuchyň a sklad sudů. Hned den nato však zákaz uvolnili. Informovala o tom Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI).
Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve středu nařídila uzavřít motorest Rohlenka v Jiříkovicích na Brněnsku. Ve známém podniku u dálnice D1 našli inspektoři mrtvé hlodavce, plísně a nepořádek. Snímky z kontroly zveřejnili na webu Potraviny na pranýři.
Sníst, nebo vyhodit potraviny po datu spotřeby? Možná se to zdá jako absurdní otázka, ale existují lidé, kteří prošlé potraviny jedí pravidelně. A nejen to, dokonce se tím chlubí. Jenže datum spotřeby na obalech není jen tak pro legraci – hlavně u rychle se kazících potravin je obzvlášť důležité. Konzumace prošlého jídla totiž může vést k vážným zdravotním problémům.
Oproti loňskému lednu zdražilo balení 10 vajec o více než třetinu, konkrétně o 37 procent. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Spotřebitelé tak kvůli vyšším cenám koukají i po nejmenší kategorii – takzvané velikosti „S“. Jak se vlastně velikost vajec určuje a jak poznat zemi původu?