Satanismus v Bílém domě? Vánoční výzdoba vyvolala poprask, Bidena podezírají z okultismu

Bílý dům se koncem listopadu jako tradičně převlékl do vánočního hávu, v sídle amerického prezidenta se to nyní hemží stromky, věnci, ozdobami a dalšími svátečními dekoracemi. Výzdoba v Bílém domě se ale překvapivě dočkala nejen láskyplných reakcí, ale také tvrdé kritiky. Někteří lidé si totiž myslí, že má satanistické prvky.

Odhalení vánoční výzdoby Bílého domu je vždycky velkou událostí. Zvláště pro první dámu, která ji má zpravidla na starost. Již podruhé se tohoto úkolu zhostila Jill Bidenová, která o dokončení vánočních dekorací informovala na sociálních sítích. Nevinný vzkaz, který si říkal jen o milé adventní reakce, se ale překvapivě setkal také s kritikou.

Někteří uživatelé napříč sociálními sítěmi totiž začali zaměstnance Bílého domu v čele s prezidentským párem podezírat ze satanistických praktik. Tuto domněnku vyvolalo zrcadlo, které je součástí vánoční výzdoby v Bílém domě a bylo zachycené na jedné z prvních zveřejněných fotografií.

Jedná se o zdobené, zlacené zrcadlo, kterému na vrchní straně vévodí hlava jistého mýtického zvířete, které se podobá kozlovi. Zaměstnanci Bílého domu na zrcadlo pověsili věnec.

Právě vyobrazení bytosti na zrcadle podle kritiků výzdoby spojuje Bílý dům s okultními praktikami, informuje francouzská agentura AFP. Někteří uživatelé se totiž domnívají, že onou kreaturou má být Bafomet – symbol démona s kozlí hlavou, kterého měli dle tradice uctívat templáři. Moderní podobu Bafometa vytvořil francouzský okultista Éliphas Lévi v roce 1854.

„Klidně mě nazývejte bláznem, ale nějak si neuvědomuji, že by měl být Bafomet součástí vánoční dekorace,“ napsal jeden z uživatelů na Twitteru. „Křesťané, probuďte se. To není konspirační teorie. Bílý dům je plný lidí, kteří denně pracují pro satana,“ uvedl další uživatel na Facebooku.

Co je na tom pravdy?

Lidí, kteří došli k takovému závěru, bylo zřejmě tolik, že si na celou problematiku posvítila i agentura AFP. Podle ní nemá zrcadlo se satanskými praktikami nic společného, a už vůbec není na místě spojovat tento atribut s Bidenovými.

Zdobené zrcadlo s hlavou mýtického tvora je totiž ve sbírce Bílého domu už od roku 1946. Při vánočním zdobení nebo při dalších svátečních příležitostech tak předmět využívali mnozí američtí exprezidenti včetně Johna Fitzgeralda Kennedyho nebo Donalda Trumpa.

Pokulhává také spojení zrcadla s Bafometem. Předmět měl být totiž vyrobený zhruba v roce 1790. Tedy asi šedesát let před tím, než okultista Lévi popsal, jak taková bytost vypadá.

Tagy: