Schvaloval žhářský útok v Bohumíně a rasisticky urážel jeho oběti. Hrozí mu vězení

Vězení hrozí muži, který schvaloval žhářský útok v Bohumíně

Policisté obvinili 43letého muže z několika trestných činů poté, co během požáru v panelovém domě v Bohumíně napsal komentář pod článkem na internetu, ve kterém žhářský útok nejen schvaloval, ale navíc rasisticky a nenávistně urážel jeho oběti. Při požáru zemřelo jedenáct lidí, včetně tří dětí. Za své výroky může muž strávit několik let ve vězení.

„Obviněný vyhotovil a následně zveřejnil komentáře nenávistného a rasistického charakteru k lidem bydlících v bytě zasaženém požárem,“ popsala čin obviněného mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Z komentáře mělo podle vyšetřovatelů jednoznačně vyplynout, že diskutující schvaloval žhářský útok a morálně podporoval jeho strůjce. Vše mělo mít navíc rasistický podtext. Několika větami v diskusi se proto začali zabývat vyšetřovatelé. Pátrání je nakonec dovedlo až k třiačtyřicetiletému muži, který si už vyslechl obvinění.

„Muže obvinili z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a dále z trestného činu schvalování trestného činu,“ uvedla Kropáčová. Lidé z Bohumína, kde se požár odehrál, práci policistů vítají. „Je to dobře, alespoň si to uvědomí,“ řekl jeden z oslovených v anketě CNN Prima NEWS.

Vyšetřování tragédie v Bohumíně ještě stále není u konce. Čeká se na znalecké posudky, jejichž vyhotovení komplikuje pandemie koronaviru. Za žhářský útok s jedenácti obětmi je podle policistů odpovědný Zdeněk K. Jeden z bytů měl zapálit kvůli rodinném sporu s manželkou, která se od něj měsíc před tragédií odstěhovala. V době činu byl v podnapilém stavu.

U výslechu měl uvést, že si vůbec neuvědomil, co může svým jednáním způsobit. Skončil ve vazbě, kde nyní čeká na soud. Ve vězení může strávit i zbytek svého života.

Tagy: