Čínský student se stal obětí kyberúnosu. Mrznul sám uprostřed lesů, rodina zaplatila miliony

Kai Zhuang se stal obětí kyberúnosu.

Na kost promrzlého čínského mladíka našli ve stanu

Na kost promrzlého čínského mladíka našla ve stanu uprostřed lesa policie ve Spojených státech. Měl být obětí únosu, později se zjistilo, že byl celou dobu úplně sám. On a jeho rodina se stali oběťmi podvodu – takzvaného virtuálního únosu.

Policistům v americkém státě Utah se po několikadenním pátrání podařilo v tamějších hlubokých lesích najít sedmnáctiletého čínského studenta Kaie Zhuanga. Intenzivně po něm pátrali několik dnů, byl považován za oběť únosu. Náčelník oblastní policie uvedl, že vyšetřování případu Kaie mělo nejvyšší prioritu, ovšem policistům chyběl podezřelý.

ČTĚTE TAKÉ: Otřesný případ unesené Soni: Vzpomněla si na dotyky nahého muže, omámit ji měl záchranář

Později se zjistilo, že se Kai na nátlak podvodníků, kteří vyhrožovali, že ublíží jeho rodině, „unesl“ sám. Rodině později zavolali a tvrdili, že chlapce drží a chtějí za něj výkupné.

Případ Kaie není ojedinělý. Podvodníci se zaměřují nejčastěji na rodiny čínských studentů v zahraničí. Známá je podobná kauza například z Austrálie či právě Spojených států. Oběťmi ale nejsou jen Číňané. Vyděrači se vydávají i za úředníky či policisty, aby přiměli oběť stáhnout se do ústraní. Pomocí fotek, montáží, manipulací a imitace hlasu přesvědčí rodinu, že unesli jejich blízkého. Dokážou napodobit dokonce i mučení.

Podlehla i rodina Kaie Zhuanga. Než se syna podařilo najít, podvodníkům zaplatili v přepočtu skoro dva miliony korun. Chlapce policisté podle webu CNN našli v neděli v provizorním kempu v horách poblíž města Brigham City v Utahu. Ve stanu neměl žádný zdroj tepla, jen přikrývku, spacák, jídlo a vodu a několik telefonů, právě ty měly být podle policie použity ke kyberúnosu.

PODÍVEJTE SE: Zdrcená babička muže zastřeleného v Klánovicích: Volal, že mi přiveze ukázat dceru. Nestihl to

Tagy: