Evropskou komisi opět povede von der Leyenová. Shodli se na tom nejsilnější evropské strany

Ursula von der Leyenová

Ursulu von der Leyeonová opět povede Evropskou komisi

Evropskou komisi by měla znovu vést její dosavadní šéfka Ursula von der Leyenová, shodli se v úterý podle agentury DPA hlavy států a premiéři z nejsilnějších evropských stran. V čele diplomacie sedmadvacítky by na základě dohody představitelů evropských lidovců, sociálních demokratů a liberálů měla být estonská ministerská předsedkyně Kaja Kallasová.

Návrh nominací počítá také s tím, že předsedou Evropské rady se nejprve na dva a půl roku stane bývalý portugalský premiér António Costa. Když se ve funkci osvědčí, měl by ji zastávat i po další stejně dlouhé období.

ČTĚTE TAKÉ: Švihlíková: Evropská unie svými vizemi naráží na meze reality. Reflexe nepřichází

Dohodu, která vychází z výsledku nedávných evropských voleb, by podle DPA měl formálně posvětit unijní summit ve čtvrtek a v pátek. Nejsilnější z hlasování vzešla lidovecká frakce EPP (189 křesel), následovaná frakcí socialistů a demokratů S&D (136) a konzervativní frakcí ECR (83). Liberální Obnova Evropy (Renew Europe) skončila čtvrtá (74).

Za evropské lidovce vyjednávání o obsazení klíčových pozic vedl polský premiér Donald Tusk a jeho řecký protějšek Kyriakos Mitsotakis, za sociální demokraty německý kancléř Olaf Scholz a španělský ministerský předseda Pedro Sánchez. Liberály pak zastupovali francouzský prezident Emmanuel Macron a končící nizozemský šéf vlády Mark Rutte.

K opětovnému zvolení do čela EK bude von der Leyenová potřebovat, aby se pro ni vyslovil Evropský parlament. Podle DPA bude pětašedesátiletá politička u europoslanců muset ještě vést kampaň, protože zde má poměrně dost kritiků. Hlasování je tajné a v roce 2019 v něm dostala jen o devět hlasů více, než potřebovala.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Assange obviněný ze špionáže se dohodl s justicí. Přizná se a bude volný, píší média

Tagy: