Švihlíková: Evropská unie svými vizemi naráží na meze reality. Reflexe nepřichází

Ekonomka Ilona Švihlíková

Co na to vaše peněženka 3.6.2024

Postup Evropské unie v důležitých otázkách, jako je například plánovaný zákaz spalovacích motorů, kritizovala v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Ilona Švihlíková. Podle ní EU se svými vizemi opakovaně naráží na meze reality. Žádná reflexe však podle ní nepřichází.

„Evropská unie se svými velkolepými vizemi prostě opakovaně naráží na meze reality,“ uvedla ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS k otázce zákazu spalovacích motorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Green Deal je plný chyb, shodli se ekonomové. Čeští europoslanci by měli více hájit naše zájmy

Podotkla, že to ale není poprvé, kdy si Evropská unie klade až příliš velké cíle. „Vždycky narazí do zdi, přijde obrovský problém nebo dokonce krize, ale reflexe nepřichází. Místo toho, aby si hoši z Bruselu řekli, že asi dělají něco špatně a že dostatečně nevnímají, jak evropská ekonomika funguje v reálu, tak připraví další velkolepou vizi,“ sdělila ekonomka.

Dodala, že Evropa má pro velké ideologie slabost. Podle ní by ale bylo dobré se zamyslet. „Když vidím některé ty evropské dokumenty z nedávné doby, tak  mám pocit, že jsem se propadla do roku 1988. A teď prostě čtu, jak je to všechno úžasné, i když se vám to drolí pod rukama. Skutečně zde chybí zhodnocení, z čeho bude evropská ekonomika žít a jak bude fungovat,“ sdělila Švihlíková.

Více o ekonomice Evropské unie, Green Dealu nebo blížících se volbách do Evropského parlamentu se dozvíte v celém rozhovoru, který si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy:
Evropa ekonomika Evropská unie Evropský parlament Brusel Ilona Švihlíková Co na to vaše peněženka Zelená dohoda pro Evropu skutečnost