Fekální bakterie zamořily před olympiádou Seinu. Časem zmizí, věří úřad, závody přesouvat nechce

Voda v řece Seině v centru Paříže je měsíc před začátkem olympijských her příliš znečištěná. Ukázaly to výsledky měření z minulého týdne, které v pátek zveřejnila pařížská prefektura. Podle úřadu se kvalita vody výrazně snížila mimo jiné kvůli silným dešťům a chladnějšímu počasí. Francouzští představitelé doufají, že se kvalita vody v řece, kde by se měly konat závody v triatlonu a dálkovém plavání, v příštích týdnech zlepší.

„Kvalita vody zůstává zhoršená kvůli nepříznivému hydrologickému kontextu,“ uvedla prefektura. Podle ní se znečištění zhoršilo kvůli silným srážkám, vysokému průtoku řeky, nižším teplotám a malému slunečnímu svitu. Ačkoli ve francouzské metropoli byly silné deště, podle úřadu se podařilo díky novým záchytným nádržím zabránit vypuštění splašků do řeky, což se v minulosti dělo. Znečištění tak zřejmě pochází z oblastí mimo Paříž.

ČTĚTE TAKÉ: Na olympiádu smějí Medveděv i Azarenková. Výbor schválil start i dalších Rusů a Bělorusů

Úřady měří znečištění Seiny v hlavním městě na čtyřech místech. Jedno z nich se nachází u mostu Alexandra III., kde by se měly konat olympijské závody. Agentura Reuters píše, že poslední měření z neděle 23. června ukazuje nadlimitní koncentrace fekálních bakterií v tomto sektoru. Například koncentrace takzvaných intestinálních enterokoků, jež mohou způsobovat různé infekce, činila přes 1000 KTJ na 100 mililitrů vody, přičemž evropský limit pro koupání činí 400 KTJ. Koncentrace další fekální bakterie Escherichia coli překračovala limit téměř čtyřikrát.

Úřady ale věří, že se kvalita vody v příštích týdnech zlepší díky příznivějším meteorologickým podmínkám. „Jako jiné živé organismy tak i bakterie časem mizí. Tento pokles zrychluje slunce, teplo a letní průtok,“ uvedla prefektura.

Podle agentury AFP zveřejněné údaje posilují pochybnosti o konání závodů v Seině, která má hrát klíčovou roli i v zahajovacím ceremoniálu. Záložní plán podle agentury počítá s možným odkladem závodů, místo konání úřady měnit nechtějí.

Olympijské hry v Paříži začnou 26. července. Mužský a ženský triatlon jsou naplánované na 30. a 31. července a závod smíšených štafet na 5. srpna. Na konci olympiády, 8. a 9. srpna, by se mělo v Seině závodit v dálkovém plavání.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zmalovaný Zátopek. Kopřivnická socha legendy se stala terčem vandalů, místní jsou znechuceni

Tagy:
bakterie Olympijské hry Paříž Seina Alexandr III. Alexandrovič Letní olympijské hry 2024