Odpůrci hrozí Macronovi „fekální koupelí“: Budou kálet do řeky, v níž chce prezident plavat

Francouzi jsou proslulí svými protesty a kreativitou, s níž k nim přistupují. Nejinak tomu je i tentokrát při akci nazvané „23. června kálím do Seiny“, která popisuje úmysly kritiků prezidenta Emmanuela Macrona. Ten totiž spolu s dalšími veřejnými činiteli slíbil, že si v proslulé pařížské řece zaplave, aby demonstroval její čistotu před letními olympijskými hrami, informovala stanice France 3.

Prezident Macron se ke koupací misi v Seině zavázal už na konci února. Připojil se tak k pařížské starostce Anne Hidalgové. Společně chtějí veřejnosti dokázat, že je řeka dostatečně čistá pro koupání i pro plánované olympijské soutěže jako plavání či triatlon.

Den, kdy se k tomuto odhodlá šéf Elysejského paláce, zatím nebyl zveřejněn. Hidalgová však stanovila datum na 23. června a podle deníku L'Express navrhla Macronovi, aby oba demonstrativní ponor do Seiny učinili společně. Účast v tento den ohlásil i pařížský policejní prefekt Laurent Nuñez a regionální prefekt Marc Guillaume.

ČTĚTE TAKÉ: Francouzská policie zmařila teroristický útok na olympijské hry. Cílem měly být fotbalové zápasy

Z tohoto data vychází také stránka a hashtag #JeChieDansLaSeineLe23Juin (v překladu 23. června kálím do Seiny, pozn. red.), který se rychle začal šířit po sociálních sítích. Strůjcem nápadu má podle stanice France 3 být mladý ajťák, který ale vystupuje anonymně. „Poté, co nás hodil do s*aček, je na nich, aby se teď koupali v našich s*ačkách,“ stojí v textu hned po otevření webu.

Lidem vadí zejména vysoké náklady spojené s olympijskými hrami. Podle nich by město raději mělo investovat do hromadné dopravy nebo hygieny ve městě.

Stanice France 3 ale upozorňuje, že takováto forma protestu může vyjít draho. Za narušování veřejného pořádku tohoto typu hrozí pokuta 68 eur (zhruba 1 600 korun).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Falešný Tom Cruise a rakve u Eiffelovky. Rusové šíří strach z terorismu na olympiádě, píše CNN

Tagy: