Senior na koloběžce nepřežil srážku s kamionem. Řidič od soudu odešel s podmínkou

Okresní soud v Lounech ve středu potrestal Miroslava K., který vloni v červnu v Žatci jako řidič náklaďáku podle obžaloby srazil 66letého muže jedoucího na elektrického koloběžce. Senior na následky zranění na místě zemřel. Obžalovaný za usmrcení z nedbalosti odešel od soudu s podmíněným dvouletým trestem.

„Na tom místě je plná čára, k předjíždění je nevhodné. Skutkový děj svědčí o tom, že koloběžka stále jela a pan obžalovaný ji předjížděl, což ale na plné čáře neměl,” uvedl soudce Martin Kredba. Řidič kamionu dostal dvouletou podmínku, soud mu současně uložil i zákaz řízení všech motorových vozidel na dva roky.

ČTĚTE TAKÉ: Tragická nehoda u Vrbového: Zemřela 19letá Jessika, Audi A6 řídil opilý kamarád

59letý šofér jel ve směru od Kadaně na Louny. Řídil nákladní soupravu naloženou dřevem, složenou z nákladního vozidla a přívěsu.

„Na přímém úseku vedoucím do kopce po projetí levotočivé zatáčky započal předjíždění elektrické koloběžky, kterou v tu chvíli řídil poškozený. Obviněný při předjíždění v místě, kde jsou jízdní pruhy odděleny příčnou čárou souvislou nedodržel bezpečný boční odstup, v důsledku čehož došlo k pádu poškozeného na komunikaci pod pravá kola dvou zadních náprav přívěsu, kterými poškozeného přejel,“ popsal státní zástupce Jaroslav Novák.

Koloběžka stála, tvrdí obhájce

Podle obhájce ale koloběžka na silnici stála. „Obžalovaný jel pomalu a dojížděl koloběžku, která zastavila. Z jeho pohledu se tedy jednalo o objíždění pevné překážky. V době manévru musela koloběžka zrychlit,“ sdělil Martin Pavliš.

S tím ale nesouhlasil státní zástupce. „Koloběžka v době, kdy ji obžalovaný míjel, nestála, ale byla v pohybu. Jednalo se o předjíždění. Po této nehodě sám obžalovaný na tísňové lince uvedl, že poškozený jel pomalu, proto ho začal předjíždět. Pak i tuto skutečnost uvedl policistovi,“ doplnil Novák.

Jeho verzi podpořil i znalecký posudek. „V době počátku předjíždění měla koloběžka rychlost 20 kilometrů v hodině. Jednalo se o úsek, který nebyl zvlášť přehledný a i s ohledem na velikost soupravy bych tady nedoporučoval předjíždět,“ vypověděl znalec v oboru dopravy Tomáš Kubeš.

Koloběžka ale neměla na silnici podle soudu nic dělat, sražený senior měl navíc jen cyklistickou přilbu. „Ale neznamená to, že takového člověka můžeme přejet. Zavinění na straně řidiče tam tedy jednoznačně je,“ dodal soudce.

Rozsudek není pravomocný, řidič kamionu se proti němu na místě odvolal. Státní zástupce si na rozhodnutí ponechal zákonnou lhůtu. Případem se tak ještě bude zabývat krajský soud.

Tagy: