Šest let vězení za pokus o vraždu? Za pobodání soka v lásce padl překvapivě nízký trest

Šestiletý trest odnětí svobody s ostrahou byl vynesen u královéhradeckého krajského soudu v případě pokusu o vraždu na Semilsku.

Pokus o vraždu z lásky

Šest let ve věznici s ostrahou – trest výrazně pod hranicí trestní sazby padl u Krajského soudu v Hradci Králové v případu zářijového pokusu o vraždu na Semilsku. Obžalovanému muži za bodnutí nového partnera jeho ženy hrozilo až dvacet let.

Loni 5. září ráno v Semilech si muž podle soudu došel do auta pro pětadvaceticentimetrový nůž a rozběhl se proti o hlavu vyššímu soupeři, který v tu dobu bydlel s jeho ženou. Hádky i fyzická napadání mezi manžely byly časté. Už se rozváděli, když skočil po svém sokovi a bodl ho na mostu v Jatecké ulici.

ČTĚTE TAKÉ: Učitel v Roudnici měl žákům hrozit pistolí. Říkal, že by nás postřílel, tvrdí svědkyně

„Klient si od začátku stojí za tím, že v žádném případě dotyčného nechtěl zabít. Jednalo se o žárlivost, kdy by pravděpodobně v běžném životě došlo k nějaké potyčce, ale rozhodně se neztotožňujeme s pokusem o vraždu,“ uvedla pro CNN Prima NEWS obhájkyně Aneta Morgese.

Obhájkyně se snažila o změnu právní kvalifikace, ovšem sám obžalovaný jí příliš nepomohl, když u soudu uváděl, že soka trošku pobodat chtěl. Muži původně hrozilo až dvacetileté vězení, nakonec soud rozhodl o úhrnném trestu vězení v trvání šesti let. A to ve věznici s ostrahou.

„Krajský soud rozhodl v souladu se závěrečným návrhem, který jsem učinila u hlavního líčení s tím, že došlo ke změně právní kvalifikace. Nebyla prokázána úkladnost jednání pana obžalovaného. A pokud se jedná o trest uložený pod spodní hranicí zákonné trestní sazby podle paragrafu 140, odstavec 1, tak i zde soud rozhodl v souladu s mým závěrečným návrhem, neb jsem přesvědčena, že trest v zákonné trestní sazbě by byl nepřiměřeně přísný,“ dodala státní zástupkyně Lenka Faltusová.

I přes výši trestu výrazně pod hranicí trestní sazby si obhájkyně ponechala lhůtu na rozmyšlenou a stejně tak učinila i státní zástupkyně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Běžná kontrola odhalila zločince, na kterého v Hanoji vydali zatykač. V Praze dělal taxikáře

Tagy:
Krimi zprávy krimi soudy Semily pokus o vraždu Královéhradecký krajský soud sok v lásce věznice s ostrahou