Kontakt spotřebitelů s pěstiteli máku má zprostředkovat Maková mapa. Ve čtvrtek ji na tiskové konferenci představili zástupci spolku Český modrý mák. V mapě jsou adresy dvacítky pěstitelů s cenami za kilogram, prodává se od 45 do 210 Kč/kg. Aby lidé získali telefonní kontakt a podrobné informace, musí se na webu registrovat.
Bez registrace získají zájemci na webu zatím jenom informace o adrese pěstitele. Po registraci zjistí další kontaktní údaje i informace, zda pěstitel zajistí distribuci máku poštou, či zda si pro něj bude muset zákazník přijet na farmu. Další informací například je, v jakém množství pěstitel prodává, u nižších cen se podle Vlastimila Mikšíka ze spolku dá očekávat prodej například po půl tuně.
V ČR je přes 970 pěstitelů máku, z nich je zhruba 200 ve spolku. Podle Mikšíka by bylo úspěchem, kdyby se v této mapě objevilo 50 z nich.
Více makových polí
Zhruba 85 procent z české produkce jde na export, zejména do Ruska a do Rakouska. Přibližně polovina z nyní registrovaných pěstitelů má produkci pod cechovní normou, zbytek ji má v odpovídající kvalitě, uvedl Mikšík.
Osevní plocha máku se letos podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně rozrostla o 12,5 procenta na 40 255 hektarů. Činí tak 1,6 procenta celkových osevních ploch. Ještě však není jisté, že se o tolik zvýší také úroda. ČSÚ poté odhadl sklizeň na 29 150 tun, tedy 0,72 tuny z hektaru.
Poradce spolku Václav Lohr dnes tyto údaje zpochybnil, podle něj například Generální ředitelství cel, kam musí zemědělci údaje také hlásit, uvádí rozlohu ploch o zhruba 4 500 hektarů nižší. Je podle něj ale možné, že už tam započítali i zaorávky. Sklizňová plocha však podle něj bude nižší než dosavadní údaje ČSÚ.
Součást zdravé výživy
Plodina je podle spolku Český modrý mák bohatá zejména na zinek a železo. Obsahuje také velké množství vápníku. Pokud sníte 40 gramů máku, je dávka vápníku podobná, jako kdybyste vypili hrnek mléka. Naopak obsahuje malé množství sacharidů.
Vzhledem k tomu, že má Česko vysokou spotřebu máku, se makový olej, který obsahuje až 75 procent esenciálních mastných kyselin, stal nedílnou součástí zdravé výživy.