Brodská o drsné Hanzlíkově výchově: Solidně nás dusil. Měla jsem z něj vředy

Když Jana Brejchová opustila manžela Vlastimila Brodského kvůli Jaromíru Hanzlíkovi, jejich dcera Tereza Brodská to velmi těžce nesla. Soužití pod jednou střechou s mámou a otčímem se pro ni stalo utrpením. Známý herec ji prý terorizoval a měla kvůli němu zdravotní problémy.

Herečka Jana Brejchová byla do o osm let mladšího Jaromíra Hanzlíka bezhlavě zamilovaná. Oproti vztahu s Vlastimilem Brodským, který se pro ni postupem let stal stereotypem, prý zažívala obrovskou změnu. S Hanzlíkem se nenudila ani minutu. Byl to akční muž, nadšeně cestoval a organizoval výlety nejen po Čechách, ale po celé Evropě.

„Bavilo mě to. Jaromír ustavičně něco vymýšlel. Neměli jsme už chalupu, tak jsme koupili babety a jezdili na výlety. Pořád se něco dělo a já si to užívala. Vždyť do té doby jsem prakticky od mládí pořád jen pracovala. Nechodila jsem ani do tanečních. A pro Jaromíra nebylo nic problém. Jedeme do lesa pod stan, budeme se živit sběrem a lovem, jindy nakoupil pruty, že budeme rybařit, prostě bylo to s ním zábavné. Nebyl rozhazovačný, ale uměl si užívat a byl velkorysý,“ svěřila se herečka Tereza Brodská v knize Moje máma Jana Brejchová, kterou o ní napsala. Brzy se společně k Hanzlíkovi přestěhovaly do domu, kde s nimi nějaký čas pod jednou střechou žil i hercův syn David.

Drsné způsoby výchovy

Zatímco Jana byla z Jaromíra očarovaná, Tereza její nadšení nesdílela. „Od první chvíle jsem cítila, že jsem v jeho domě na Malé Straně prvek, který ho irituje a štve. A tak se mě i svého syna Davida snažil za každou cenu převychovat. Protože podle něj jsme byli rozmazlení frackové,“ prozradila v knize Tereza Brodská.

Hanzlík podle ní zvolil dost drsné způsoby výchovy. „Třeba s námi několik dní nemluvil – a to někdy i s mámou. My nevěděli proč. Až pak nám řekl, že to bylo kvůli nějakému přestupku, špatně uklizené věci nebo tak něco. A já nechápala, proč kvůli tomu muselo být dusno tři dny,“ popsala Tereza.

„Nebo mi ráno před odchodem do školy oznámil: ‚Jo, večer si musíme promluvit.‘ Já měla v tu chvíli celý den zkažený. Večer na mě čekal papír s vyznačenými tečkami, kam jsem musela doplnit: ‚Já, Tereza Brodská, slibuji, že ode dne toho a toho budu zhasínat na záchodě, i když ho opustím jen na dvě minuty.‘ Nebo že nebudu sešlapovat domácí obuv, nebudu jezdit metrem, ale tramvají. Pořád nějaké příkazy. Stejně se choval k Davidovi, který s námi nějaký čas bydlel. Solidně nás dusil. Měla jsem pak žaludeční vředy a k tomu zánět slinivky,“ přiblížila Tereza Brodská.

Trvalo to pět let

Komplikované soužití pod jednou střechou trvalo pět let. „Já se pak odstěhovala do mámina bytu v Nerudovce. Do té doby (Jaromír Hanzlík) svaloval jejich partnerské neshody na mě. Proto se mě máma snažila občas někam uklidit, třeba k dědovi Brejchovi. Jakmile jsem vyklidila pole, došlo jí, že chyba bude někde jinde. Ale nikdy jsme si spolu tyhle věci – ani o řadu let později – nevyříkaly. Po pravdě, po všech těch debatách a přednáškách s Jaromírem bych asi stejně nenašla sílu,“ napsala v knize Tereza.

Na Jaromíra Hanzlíka už se prý ale nezlobí. Čas všechny rány zahojil. „Kdykoli jsem Jaromíra viděla v divadle, všechno jsem mu odpustila. Byl fantastický! Divadlu rozuměl a hrál jako pánbůh. Škoda že stejné pocity nedokázal v lidech vzbudit i v soukromí,“ uzavřela Tereza Brodská.

Tagy: