Vážně nemocná Jana Brejchová po dlouhé době promluvila. Svých manželství lituje

Tereza Brodská se svojí maminkou Janou Brejchovou (2003)

Tereza Brodská napsala knihu o své matce Janě Brejchové

Herečka Jana Brejchová, která na začátku roku oslavila 82. narozeniny, patřila k nejkrásnějším ženám stříbrného plátna. Její život se ale v poslední době změnil v utrpení. Už sedm let pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, trvale je upoutána na lůžko a potřebuje nepřetržitou péči. Podle dcery Terezy Brodské ale stále dokáže být pozitivní a velmi vtipná. Právě díky ní se nyní o její mamince může veřejnost dozvědět více.

Tereza Brodská svoji matku vyzpovídala a nyní vydala knihu s názvem Moje máma Jana Brejchová. Slavná herečka byla během rozhovorů s ní velmi otevřená a upřímná. Mluvila o soukromí, životních partnerech i komplikovaných rodinných vztazích.

Poprvé se vdávala už v osmnácti letech, když řekla ano o osm let staršímu režisérovi Miloši Formanovi. Manželství vydrželo čtyři roky. Druhým manželem byl německý herec Ulrich Thein, s nímž čekala dítě, o které však nakonec přišla. Rozvedli se po dvou letech.

Nejdelší vztah prožila s Vlastimilem Brodským, s kterým měla dceru Terezu. Jejich vztah skončil po šestnácti letech, kdy se zamilovala do o třináct let mladšího kolegy Jaromíra Hanzlíka. Posledním manželem byl herec Jiří Zahajský, brali se v roce 1997 a zůstali spolu až do jeho smrti.

Na co ji „dostal“ Vlastimil Brodský?

V knize Jana Brejchová popsala, jak se zamilovala do Vlastimila Brodského. Seznámili se díky režisérovi Oldřichu Lipskému, který je chtěl společně obsadit do chystaného filmu.

„A Bróďa neztrácel čas. Pozval mě do divadla na Válku s mloky, na nejlepší představení, o kterém věděl, že je v něm výborný. Jakmile jsem ho uviděla na scéně, byla jsem na lopatkách. Já se tehdy snad ani nezamilovala tolik do chlapa jako do herce. V Mlocích tančil, zpíval, hrál. Všechno geniálně. Samozřejmě účinkoval i v jiných hrách, tam mne ovšem rafinovaně nepozval – zřejmě v nich nebyl tak dobrý. Ale na mločí kreaci mě dostal,“ prozradila Jana Brejchová.

Brát se ale dlouho nechtěla. Ke sňatku svolila až po dlouhém přemlouvání v roce 1964. Svatba se konala v pátek třináctého. „A samozřejmě jsem toho později litovala, stejně jako v předchozích manželstvích. Prožili jsme spolu ale moc hezký čas,“ dodala herečka. O čtyři roky později se jim narodila dcera Tereza, která pokračuje ve stopách svých rodičů a je z ní uznávaná herečka.

Tagy: