Harry u soudu: Zničené vztahy i paranoia. Bulvár odposlouchával v „průmyslovém měřítku“

Princ Harryho dorazil k vrchnímu soudu v Londýně kvůli své žalobě proti bulvárnímu tisku.

Odposlechy telefonů se v britském bulvárním tisku prováděly „v průmyslovém měřítku“. Prohlásil to princ Harry u vrchního soudu v Londýně, kde druhý den vypovídal v souvislosti se svou žalobou. Vévoda obviňuje bulvár z nabourávání se do mobilů a používání dalších nelegálních metod při získávání informací. Mladší syn krále Karla III. mimo jiné uvedl, že mu tisk zničil vztahy.

Harry v úterý čelil téměř pětihodinovému křížovému výslechu právníka Andrewa Greena, který zastupuje společnost Mirror Group Newspapers (MGN), vydavatele deníků Daily Mirror, Sunday Mirror a Sunday People. Právě MGN princ a zhruba 100 dalších osob žalují z rozsáhlého nezákonného shromažďování informací v letech 1991 až 2011.

V téměř padesátistránkové písemné výpovědi Harry uvedl, že tisk má na rukou krev, zničil jeho kamarádské i romantické vztahy a zasel paranoiu do jeho života od roku 1996, kdy byl školákem. Média podle něj také přispěla k tomu, že se s manželkou Meghan vzdali královských povinností a odstěhovali do USA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vztah Harryho a Meghan v troskách? Princ prozřel, manželka mu vymyla mozek, říká expert

K soudu dorazil Harry i ve středu. „Kdyby soud zjistil, že vás žádný novinář MGN nehacknul, ulevilo by se vám, nebo byste byl zklamaný?“ ptal se Green mladšího syna britského krále Karla III. „To by byla spekulace. Domnívám se, že hackování telefonů se uskutečňovalo v průmyslovém měřítku nejméně ve třech tehdejších novinách, o tom není pochyb,“ odvětil Harry. Dodal však, že by cítil určitou nespravedlnost, kdyby soud jeho tvrzení neuznal.

Skupina MGN již dříve přiznala, že její tituly byly zapojeny do nezákonného odposlechu hlasových zpráv z mobilních telefonů. Vyřídila také více než 600 nároků, ale Green prohlásil, že neexistuje žádný důkaz, že by se tato praxe týkala i Harryho.

Harry působil uvolněně a mluvil pevně

Green tvrdil, že některé osobní informace o princi pocházely od vysoce postavených asistentů Buckinghamského paláce nebo byly poskytnuty s jejich souhlasem. Harry a další žalující se během sedmitýdenního soudního procesu snaží dokázat, že seniorní redaktoři a vedoucí pracovníci MGN o nezákonném jednání věděli a schvalovali je.

Stejně jako v úterý i ve středu vévoda opět působil uvolněně, mluvil pevně, ale tiše, když se ho Green podrobně vyptával na 33 novinových článků, jejichž údaje byly podle prince získány nezákonně, uvedla agentura Reuters.

Očekává se, že soudní proces potrvá do konce června a verdikt bude oznámen na konci roku. Z finančních urovnání i veřejné omluvy v titulech MGN je nesporné, že nezákonné shromažďování informací bylo v novinách společnosti běžnou praxí. Zda se Harrymu podaří prokázat, že se týkalo i jeho, ale jasné není.

Osmatřicetiletý syn britského krále Karla III. je od 19. století prvním vysoce postaveným členem královské rodiny, který vypovídá před soudem. Naposledy vystoupil v roce 1891 jako svědek jeho předek, král Eduard VII., který Británii vládl v letech 1901 až 1910, v soudním procesu týkajícím se hazardních her.

Tagy: