Připadal jsem si jako skutečný princ, vzpomíná Trávníček na natáčení ikonické Popelky

Pavel Trávníček s Libuší Šafránkovou v pohádce Tři oříšky pro Popelku vytvořili kouzelný pár.

Pavel Trávníček zavzpomínal na natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku

Když si Pavel Trávníček četl scénář k pohádce Tři oříšky pro Popelku, vůbec ho nebral vážně, přiznal CNN Prima NEWS. Právě ve čtvrtek je to padesát let od chvíle, kdy dnes už kultovní pohádka měla svou premiéru. Představitel prince má díky účinkování v pohádkovém příběhu fanoušky až v Kolumbii. Na natáčení nemůže zapomenout ani díky své filmové partnerce Libuši Šafránkové, která podle jeho slov „svojí aurou šířila laskavost a dobro“.

„Jel jsem na kamerové zkoušky a vůbec jsem to nebral vážně. Popravdě jsem na to zapomněl, dominantní pro mě bylo divadlo,“ zavzpomínal Trávníček na chvíli, kdy poprvé spatřil scénář. Už vůbec nepředpokládal, že z filmu bude hit, který diváci budou s nadšením sledovat i po padesáti letech.

ČTĚTE TAKÉ: Protivný sprostý holky se dočkaly nové adaptace. Podívejte se na první trailer k Mean Girls

„Strašně mě překvapilo, když zhruba za měsíc přišla tlustá obálka, ve které byl scénář Tři oříšky pro Popelku. Nikdo mi do té doby nic neřekl a uvnitř byla podtržená role prince. Takhle jsem pochopil, že jsem byl vybrán,“ řekl pro CNN Prima NEWS a doplnil, že originální scénář stále má. Nyní je k vidění na výstavě na hradě Švihov, kde se pohádka částečně natáčela.

Fenomén, který přetrvává dodnes

Trávníček se domnívá, že si pohádka získala u diváků takovou oblibu zřejmě proto, že je točená bez jakýchkoliv triků. Herci museli vše odehrát a žádné počítačové triky jim nepomohly. „Psal se rok 1973, nebyly žádné triky, žádní grafici, kteří by to vylepšili. Vše, co je v pohádce, je originál a my to absolvovali. Není tam žádný podvod,“ upozornil.

„Pohádka má všechny atributy, které může mít. Důležité je, že to pan režisér dobře obsadil,“ pousmál se s tím, že byl vděčný za setkání se slavnými hereckými kolegy. Sedával pod kamerou s režisérem Václavem Vorlíčkem, během natáčení se učil a získával cenné zkušenosti.

Tři oříšky pro Popelku se dočkaly ohromného úspěchu nejen v Česku. Fanoušci pohádku znají i v zahraničí, kde je, jak sám uvedl, ještě populárnější než u nás. „Z celého světa chodily dopisy, takže jsem vždycky věděl, kde se Popelka sleduje. Přišel třeba dopis i z Kolumbie,“ pochlubil se.

Nejkrásnější vzpomínky

Vzpomínek na natáčení má hodně, nezapomenutelné jsou scény s Helenou Růžičkovou. „Scénu na plese chtěli ukončit vtipně, a tak se pan režisér dotázal Heleny, zda mě unese. Ona mu odvětila, že jako prd,“ připomněl. „O plánu mi ale neřekli. Pak se udeřilo holí a začala hrát hudba. Přiřítila se Helena, jednou rukou mě nadzvedla a vypochodovala se mnou, takže ten můj údiv byl originál. Takových scén bylo hodně, rád na to vzpomínám,“ svěřil.

Během filmování mu jako začínajícímu herci nejvíce pomohl Vladimír Menšík. „Staral se o mě i Libušku. Ráno nás šel vzbudit, donesl nám snídani. Byl strašně pozorný a hodný,“ zavzpomínal Trávníček. Vychválil také režiséra Václava Vorlíčka, podle jeho slov byl vždy nápomocný.

Krásnou vzpomínku věnoval i kolegyni Libuši Šafránkové. „Taková Popelka se rodí jenom jednou za sto let,“ pronesl. „Svojí aurou kolem sebe šířila dobro a laskavost. Všichni se k ní chovali strašně krásně. Byla to osoba, která nikdy neměla žádného nepřítele,“ vysvětlil.

Skutečný princ

Když dnes zpětně sleduje Popelku a vidí svůj herecký výkon, nic by nezměnil. „Udělal bych to přesně tak, jak jsem to udělal,“ zamyslel se.

Herec se na závěr podělil o okamžik, kdy i on sám se cítil jako skutečný princ. A bylo to právě během natáčení Popelky. „Byli na nás strašně hodní. Krásně se o nás starali. Tehdy jsem si opravdu připadal jako skutečný princ. Koně mi připravili, oblékli sedlo. Nikdy na to nezapomenu,“ prozradil s tím, že návrat do reality byl přece jen trochu složitý.

Pavel Trávníček napsal a vydal autobiografii, kterou nazval Tři oříšky pro prince. Fanoušci si v ní mohou přečíst o natáčení legendární pohádky, ale také spatřit dosud nezveřejněné fotografie. Vzhledem k tomu, že je Popelka velmi populární v sousedním Německu, kniha bude k zakoupení i v německé verzi. Křest české verze bude 7. až 10. prosince na veletrhu v pražských Letňanech. Obdivovatelé ze sousední země se dočkají křtu ještě dříve, a to 25. listopadu na zámku Moritzburg poblíž Drážďan. Celý rozhovor sledujte ve videu nahoře.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proměna slavné Popelky. Měla jezdit na skútru, natáčení se plánovalo na léto, říká expert

Tagy: