Herečka Černodrinská o stavech úzkosti: Je deprimující mít peklo v hlavě, přiznává

Herečka s bulharsko-makedonskými kořeny Sandra Černodrinská v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS přiznala, že ji trápí úzkosti. „Ten, kdo to nezažil, si neumí představit, jak moc je deprimující mít peklo v hlavě,“ řekla otevřeně s tím, že se o svých problémech nestydí hovořit. Vyrovnat se s neduhem jí pak pomohl odborník, za kterým dochází dodnes.

Problémy u Černodrinské se začaly objevovat poté, co jí umřel dědeček. „I když to proběhlo mírumilovně a byla u toho i maminka, která byla moc statečná a provedla nás tím, tak od té doby jsem si začala pokládat otázku, má-li smysl žít, když to ke konci vypadá takhle. Rozvinuly se u mne úzkosti, které jsem musela řešit. Ale nestydím se za to,“ přiznala herečka, jež v roce 2006 debutovala ve filmu Rafťáci.

„Ten, kdo úzkosti nezažil, si neumí představit, jak moc je deprimující mít v hlavě peklo. Jak vás to celou ochromí,“ popsala. Tyto stavy pak přirovnala k momentu, kdy člověk stojí na kraji mostu a dívá se do hluboké propasti. „V kolenou cítíte nepříjemné mrazení a na hrudníku, jako kdybyste se nemohla nadechnout. Je to ochromující strach, který když mám náročné období, neodchází,“ přiznala. „Je těžké s tím fungovat a nezbláznit se z toho,“ doplnila.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vašek mě musel hodně dobývat, přiznala Havlová. Prozradila i prezidentova poslední slova

S prosbou o pomoc se proto rozhodla obrátit na psychologa. „Ideálně bych takové stavy zvládala tak, že bych odjela na tři měsíce k moři, byla v klidu a neřešila, z čeho zaplatím složenky. Jenže já musím fungovat dál a nemůžu proležet celé dny v posteli. To nejde,“ vysvětlila. Proti úzkostem jí prý pomáhají různé dechové techniky a nebrání se ani podpůrné medikaci.

Předcházet těmto stavům podle ní úplně nejde. Přesto se Černodrinská řídí několika jednoduchými pravidly, které jí pomáhají. „Vím, že potřebuji dostatek spánku, dobré jídlo a ideálně se nepřetěžovat. Vypouštět také z hlavy věci, které nemohu ovlivnit. Teď už také vím, že když úzkost přijde, tak zase odejde. Že je to jen nepříjemný pocit v hlavě,“ dodala.

Herečka Sandra Černodrinská v rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou zavzpomínala také na své dětství a promluvila i o rozchodu s otcem jejího pětiletého syna Vincenta. Celý rozhovor si můžete poslechnout v premiérovém dílu pořadu Povídej v neděli 26. března od 21:25 na CNN Prima NEWS.

Tagy: