Těžký úděl Brejchové: Slavná herečka je trvale upoutána na lůžko. Jak letos stráví Vánoce?

Jana Brejchová si díky svému půvabu a šarmu vysloužila přezdívku „česká Bardotka“ a okouzlila řadu slavných mužů. V posledních letech se však kvůli špatnému zdravotnímu stavu stáhla z veřejného života do ústraní. Jak bude trávit letošní svátky?

Legendární herečka Jana Brejchová se v šedesátých letech minulého století stala pro mnohé muže sex symbolem. Jan Werich o ní říkával, že je naší jedinou skutečnou filmovou hvězdou. Na krásnou životní etapu ale může Brejchová dnes jen vzpomínat. Její život se v poslední době změnil v utrpení. Už sedm let pobývá v léčebně dlouhodobě nemocných, je trvale upoutána na lůžko a potřebuje nepřetržitou péči.

Podle dcery Terezy Brodské má ale občas světlé chvilky a dokáže být velmi vtipná. Takových okamžiků je však čím dál tím méně. Hvězdná herečka na Štědrý den o samotě nezůstane. „Maminka potřebuje čtyřiadvacetihodinovou lékařskou péči, takže u nás doma být bohužel nemůže. Ale s manželem ji navštívíme na Štědrý den odpoledne,“ prozradila CNN Prima NEWS dcera Tereza, která jako dítě vánoční svátky prožívala velmi zvláštně.

Na Štědrý den se maloval byt

Od svých šesti týdnů do šesti let bydlela u sestry své matky, tety Blanky, které říkala „mami“. „Její manžel Láďa byl pro mě táta, měli dvě děti, takže jsem měla dva sourozence a každé Vánoce tam probíhaly skvěle. Žili jsme v bytě dva plus jedna, bylo nás tam požehnaně a Blanka byla úžasná. Na Štědrý den se třeba rozhodla, že vymaluje, takže když byla štědrovečerní večeře, seděli jsme tam všichni obklopeni novinami. Vzpomínám na to strašně ráda. Pro mě jako dítě to bylo pokaždé velké dobrodružství, co ‚máma‘ zase vymyslí. Máma Jana s tatínkem (Vlastimilem Brodským, pozn. red.) pak dorazili na Štědrý den odpoledne nebo na Boží hod,“ přiblížila Tereza Brodská.

Se svými biologickými rodiči trávila vánoční svátky až od svých šesti let. „U nich to bylo také moc hezké. Maminka sice na Štědrý den nemalovala, byla pragmatičtější, ale uměla strašně dobře vařit. Vždycky napekla úžasné cukroví. Rodiče si také dost potrpěli na vánoční tradice. Ne, že bychom lili olovo, ale chodili jsme třeba na půlnoční. Pravidelně jsme také obcházeli přátele. Vedle nás bydlel Eduard Hrubeš (moderátor a hudebník, pozn. red.), režisér Ján Roháč nebo profesor Otto Wichterle. Vždycky jsme tam něco dobrého přinesli, něco dobrého si u nich dali, bylo to příjemné,“ zavzpomínala Tereza.

Vánoce s Jaromírem Hanzlíkem měly své kouzlo

Když jí bylo dvanáct, rodiče se rozvedli a máma Jana si domů přivedla novou lásku, herce Jaromíra Hanzlíka. Také v nové sestavě měly podle ní svátky své kouzlo. „Měla jsem takové šestileté etapy změň,“ řekla se smíchem herečka. „Šest let u Blanky s Láďou, šest let s tátou a mámou, pak s mámou a panem Hanzlíkem. To už jsem byla v pubertě, ale musím říct, že i s ním to bylo fajn. Vždycky se u nás sešla spousta lidí. Přišli rodiče pana Hanzlíka, kteří byli rozvedení, každý z nich měl už jiného partnera, přesto spolu moc hezky vycházeli. Chodíval i jeho syn David, kterého mám moc ráda. Bylo to moc příjemné a ráda na to vzpomínám. Každé ty Vánoce, byť s trochu jinou společností, měly něco do sebe,“ uzavřela Tereza Brodská.

Tagy: