Je utrpení Terezy H. u konce? Padla poslední překážka, Češka se z Pákistánu vrací domů

Tereza H. od samého začátku tvrdila, že je nevinná.

Tereza H. se vrátí z Pákistánu domů

Po více než čtyřech letech se mladá Češka Tereza H. může konečně vrátit domů. Informoval o tom deník Blesk. Nejvyšší soud v Islámábádu podle něj vydal písemný příkaz, který jí dovoluje opustit Pákistán a vrátit se do rodné země.

V pátek 8. dubna 25letá Češka opět stanula před soudem spolu se svým právníkem a otcem. Podle informací Blesku Nejvyšší soud v Islámábádu povolil její návrat do rodné země. Nicméně ani po verdiktu Tereza H. nemohla odjet. Musela počkat, až soudce vydá příkaz, který jí umožní nasednout do letadla.

„Tereza a její otec čekali na písemné rozhodnutí Nejvyššího soudu v Islámábádu, na základě kterého se může vrátit domů,“ uvedl zdroj z Pákistánu, který případ rodačky z Uherského Hradiště sleduje od samého začátku.

Příkaz měl být podle něj vydán v pondělí 11. dubna. „Skvělá zpráva pro Terezu. Brzy opustí Pákistán. Soudce Amir Farúq vydal čtyřstránkový písemný verdikt. Tereza odnese tento příkaz na letiště, odkud jí bude umožněno snadno odletět,“ sdělil zdroj.

Případ Terezy H. odstartoval v lednu 2018, kdy byla na letišti v Láhauru zadržena při pašování drog. Ve skrytém dně jejího kufru našli celníci přibližně devět kilogramů heroinu. V březnu následujícího roku byla za pašování odsouzena k osmi letům a osmi měsícům ve vězení. Ona sama tvrdila, že je nevinná.

Celníci jí nechtěli vrátit pas

Verdikt byl nepravomocný, Tereza H. se okamžitě odvolala. V listopadu 2021 se ji povedlo soud přesvědčit, aby ji obvinění zprostil. Do Česka se ale přesto nevrátila. Celníci jí totiž nechtěli vrátit její osobní věci včetně pasu a nebylo jí uděleno ani vízum.

Nyní by mohla odletět do rodné země se svým otcem. Ten za ní totiž přicestoval před více než týdnem. Setrvat v Pákistánu měl do 12. dubna. „Přiletěl na žádost své dcery a v zemi zůstane do 12. dubna, kdy mu vyprší víza,“ prozradil webu Expres dobře informovaný zdroj. Terezinin otec v zemi fungoval nejen jako morální podpora, ale pomohl jí i po finanční stránce. Zaplatil totiž za služby jejího právníka.

Tagy: